Κόσμος|13.09.2024 13:45

Παρασκευή και 13 με... 13 αστεία γεγονότα για την πιο γρουσούζικη μέρα!

Newsroom

Παρασκευή και 13 είναι σήμερα και ο μύθος για την πιο γρουσούζικη ημέρα... καλά κρατεί.

Ο λόγος που πολλοί είναι ανήσυχοι για αυτή τη μέρα καθώς περιμένουν κακοτυχίες είναι ασαφής, αλλά η αποστροφή αυτή στην Παρασκευή και 13 εικάζεται πως ίσως έχει θρησκευτικές ρίζες.

Ορισμένοι χριστιανοί πιστεύουν ότι η Παρασκευή είναι γρουσούζικη επειδή είναι η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς και το 13 συμβολίζει τον αριθμό των παρευρισκομένων στον Μυστικό Δείπνο, με τον Ιούδα να είναι το 13ο άτομο που καθόταν στο τραπέζι.

Οι οπαδοί της αριθμολογίας μαρτυρούν εδώ και καιρό την ανησυχητική δυναμική του αριθμού. Είτε πιστεύετε ότι είναι γρουσούζικη είτε όχι, σταυρώστε τα δάχτυλά σας και δείτε αυτά τα 13 αστεία γεγονότα για την Παρασκευή και 13 και τη συλλογική του CNN.

13 αστεία γεγονότα για την Παρασκευή και 13 

  1. Στις διασημότητες που γεννήθηκαν την Παρασκευή και 13 περιλαμβάνονται οι Mary-Kate και Ashley Olsen, Julia Louis Dreyfus, Steve Buscemi, Max Weinberg και Peter Tork. Ο Tupac Shakur πέθανε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1996. Η Taylor Swift θεωρεί το 13 ως τον τυχερό της αριθμό και έχει κάποια σχέση με την Παρασκευή και 13: «Γεννήθηκα στις 13. Έγινα 13 ετών την Παρασκευή 13 του μηνός. Το πρώτο μου άλμπουμ έγινε χρυσό σε 13 εβδομάδες. Το πρώτο μου τραγούδι είχε εισαγωγή 13 δευτερολέπτων», δήλωσε στο MTV το 2009.
  2. Ο ελαφρώς προληπτικός Mark Twain φέρεται να προσκλήθηκε κάποτε να είναι ο 13ος καλεσμένος σε ένα δείπνο. Όπως λέει η ιστορία, πήγε στο δείπνο παρά την προειδοποίηση ενός προληπτικού φίλου του. Ο Twain φέρεται να είπε: «Ήταν γρουσουζιά. Είχαν φαγητό μόνο για 12 άτομα».
  3. Στο νούμερο ένα τραγούδι του, το "Superstition", ο Stevie Wonder τραγουδάει: «Δεκατριών μηνών μωρό, έσπασε τον καθρέφτη. Επτά χρόνια κακής τύχης, καλά πράγματα στο παρελθόν σου. Όταν πιστεύεις σε πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, τότε υποφέρεις. Η δεισιδαιμονία δεν είναι ο τρόπος».
  4. Η 13η ταινία της σειράς "Παρασκευή και 13η" κυκλοφόρησε από την Paramount Pictures το 2017. Το βιντεοπαιχνίδι «Friday the 13th» κυκλοφόρησε επίσης το 2017.
  5. Το συγκρότημα Black Sabbath κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ του την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 1970.
  6. Η ταινία "Alive" βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός αεροπορικού δυστυχήματος στη Νότια Αμερική την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1972. Δεκατέσσερις επιζώντες βρέθηκαν στα βουνά περισσότερο από δύο μήνες μετά την πτώση του αεροπλάνου.
  7. Την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029, ένας μεγάλος αστεροειδής θα περάσει αρκετά κοντά στη Γη και θα είναι ορατός χωρίς τηλεσκόπιο στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τη NASA.
  8. Ένα μυστηριώδες "διαστημικό σκουπίδι" έπεσε στη γη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Οι αστρονόμοι κατέγραψαν σε βίντεο την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα και την καύση του.
  9. Το γαμήλιο παρεκκλήσι Viva Las Vegas προσφέρει ειδικές τελετές με θέμα ζόμπι, βαμπίρ και "Rocky Horror" την Παρασκευή 13 του μήνα.
  10. Στο Οντάριο του Καναδά, οι μοτοσικλετιστές συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή 13 του μήνα σε συγκεντρώσεις που προσελκύουν χιλιάδες συμμετέχοντες. Η παράδοση χρονολογείται από το 1981.
  11. Σε ορισμένες ισπανόφωνες χώρες, η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα. Η Τρίτη είναι η ημέρα της εβδομάδας που συνδέεται με τον ρωμαϊκό θεό του πολέμου, τον Άρη. Υπάρχει μια προειδοποιητική ρήση: "Την Τρίτη, μην παντρευτείς, μην κάνεις ταξίδι και μην φύγεις από το σπίτι σου".
  12. Η Λέσχη των Δεκατριών της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1882 από τον καπετάνιο William Fowler και ήταν μια ομάδα που αψηφούσαν τις δεισιδαιμονίες διοργανώνοντας δείπνα την Παρασκευή και 13. Στο πρώτο δείπνο, τα 13 μέλη έκαναν γρουσούζικα κατορθώματα, όπως το να περάσουν κάτω από μια σκάλα. Δείπνησαν με 13 πιάτα, το πρώτο υπό το φως 13 κεριών. Η ομάδα έριξε τα δοχεία με το αλάτι στο τραπέζι, αλλά τους απαγορεύτηκε να πετάξουν τους κόκκους που χύθηκαν πάνω από τους ώμους τους. Η μικρή λέσχη εξελίχθηκε σε εθνική οργάνωση που είχε μέλη όπως ο Γκρόβερ Κλίβελαντ και ο Θίοντορ Ρούσβελτ, σύμφωνα με την Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης.
Παρασκευή και 13γρουσουζιάειδήσεις τώρα