Κόσμος|14.09.2024 09:17

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες: Οι 10 ιστορικές κωλοτούμπες του Ερντογάν...

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα μετά από 12 χρόνια. Η επίσκεψη έφερε στο μυαλό σύσσωμου του τύπου στην Τουρκία τα παλαιότερα σχόλια του Ερντογάν εναντίον του Σίσι κι όχι μόνο εκείνου...

Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι γνωστός για τις σκληρές δηλώσεις του. Αλλά πλέον, το να κάνει ένα βήμα πίσω μετά από ένα άκρατο ξέσπασμα ή το να υπερασπίζεται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγε με πάθος θεωρείται πια η πιο προβλέψιμη πολιτική συμπεριφορά του Ερντογάν...

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet συγκέντρωσε και υπενθυμίζει τις 10 κυβιστήσεις του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, που θα μείνουν στην ιστορία, καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς πολιτικής του ζωής. Και με Ανατολή και με Δύση...

Αίγυπτος

Τι είπε: Μάρτιος 2019... «Δολοφόνος ο Σίσι».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Είσαι δολοφόνος της δημοκρατίας στη χώρα σου, Σίσι!» και διακόπηκαν όλες οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου.

Τι έκανε: Σεπτέμβριος 2022... Ο Ερντογάν έσφιξε το χέρι του Αιγύπτιου προέδρου, τον οποίο προηγουμένως είχε αποκαλέσει «τύραννο», «φαραώ», «πραξικοπηματία» και «δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι μαζί του» στην Ντόχα του Κατάρ. Και δεν σταμάτησε εκεί... Στις 4 Σεπτεμβρίου φιλοξένησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στην Άγκυρα.

Ισραήλ

Τι είπε: Ιανουάριος 2009... «One minute / Ένα λεπτό».

Στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ερντογάν ξέσπασε κατά του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες. Στις 31 Μαΐου 2010, 9 Τούρκοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς κομάντο στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο λέγεται ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Έκτοτε, ο Ερντογάν αποκαλούσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» εξαιτίας των γεγονότων στην Παλαιστίνη.

Τι έκανε: Μάρτιος 2022... Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρόεδρο, Γιτζάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία. Στη συνέχεια, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον διορισμό πρεσβευτών. Σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και πάλι λόγω του πολέμου στη Γάζα.

ΗΑΕ

Τι είπε: Ιούλιος 2016... «Τα ΗΑΕ χρηματοδότης του πραξικοπήματος».

Μετά την απόπειρα στις 15 Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν δήλωσε: «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος ήταν χαρούμενος στον Κόλπο και πόσα χρήματα δαπανήθηκαν».

Τι έκανε: Φεβρουάριος 2021... Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η «εχθρική» πολιτική απέναντι στα ΗΑΕ αντικαταστάθηκε από θερμές σχέσεις. Το 2021 υπογράφηκαν 10 συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του εμπορίου με τα ΗΑΕ. Και δεν σταμάτησε εκεί... Το 2023, υπογράφηκαν άλλες 13 συμφωνίες αξίας 50,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Σαουδική Αραβία

Τι είπε: Νοέμβριος 2018... «Αυτό το έθνος δεν είναι κορόιδο».

Ο Ερντογάν στοχοποίησε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με βαριές εκφράσεις για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. «Αυτό το έθνος δεν είναι κορόιδο. Ξέρει πώς να ζητάει λογαριασμό. Πολλά πράγματα θα αποκαλυφθούν. Πολλά πράγματα θα βγουν από εδώ. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να τα ανεχτεί», είχε φωνάξει.

Τι έκανε: Ιούνιος 2022... Άρχισε διαδικασία «εξομάλυνσης» με τη Σαουδική Αραβία και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από το Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης 5 ημέρες πριν από την άφιξη του πρίγκιπα Σαλμάν στην Τουρκία. Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με επίσημη τελετή 4 χρόνια μετά στο προεδρικό μέγαρο. Υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

ΗΠΑ

Τι είπε: Ιούλιος 2018... «Δώστε μας τον Γκιουλέν, να σας δώσουμε τον Μπράνσον».

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον καταδικάστηκε στη Σμύρνη σε κατ’ οίκον φυλάκιση για "διάπραξη εγκλημάτων και κατασκοπεία υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων". Στην τελετή αποφοίτησης της Αστυνομικής Ακαδημίας το 2018, ο Ερντογάν είπε: "Λένε, δώστε μας τον πάστορα. Έχετε κι εσείς έναν πάστορα (σ.σ. Φετουλάχ Γκιουλέν). Δώστε τον μας, και τότε θα σας δώσουμε κι εμείς τον δικό σας".

Τι έκανε: Οκτώβριος 2018... Λίγους μήνες μετά, ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος, ο κατ' οίκον περιορισμός του και η απαγόρευση να ταξιδέψει στο εξωτερικό άρθηκαν και έφυγε από την Τουρκία, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και τα οικονομικά λόμπι του άρχισαν να ‘επιτίθενται’ στην τουρκική λίρα. Από τότε το τουρκικό νόμισμα συνεχώς υποτιμάται.

Ρωσία

Τι είπε: Νοέμβριος 2015... "Δεν είμαστε εμείς που θα ζητήσουμε συγνώμη".

Μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 στα τουρκο-συριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: "Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη, αλλά εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Οι πιλότοι μας έκαναν το καθήκον τους".

Τι έκανε: Ιούνιος 2016... Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη για την πτώση του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Γερμανία

Τι είπε: Απρίλιος 2017... "Ο Ντενίζ Γιουτζέλ είναι ένας πράκτορας-τρομοκράτης. Δεν θα εκδοθεί ποτέ όσο είμαι στην εξουσία!"

Τι έκανε: Φεβρουάριος 2018... Ο Τουρκο-Γερμανός Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερος στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Επέστρεψε στη Γερμανία με ιδιωτικό αεροπλάνο που του παραχώρησε η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: "Χαίρομαι που ο Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος".

Συρία

Τι είπε: Μάιος 2013... "Ω Μπασάρ Αλ Άσαντ, ορκίζομαι ότι θα πληρώσεις γι' αυτό".

Τι έκανε: Ιούλιος 2024... Ο Ερντογάν δήλωσε: "Θα τον προσκαλέσουμε σύντομα εδώ και πρώτα ο Αλλάχ θα φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας στο ίδιο σημείο που ήταν και στο παρελθόν".

Ελλάδα

Τι είπε: Μάρτιος 2022... "Για μένα Μητσοτάκης γιοκ".

Τι έκανε: Μάιος 2024... Φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Στο μήνυμά του ανέφερε: "Με μεγάλη μου χαρά φιλοξένησα τον κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και για ολόκληρη την περιοχή μας".

Σουηδία

Τι είπε: Ιανουάριος 2023... "Λυπάμαι! Δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ".

Τι έκανε: Δεκέμβριος 2023... Το AKP και το εθνικιστικό MHP ψήφισαν υπέρ της αποδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσιειδήσεις τώρα