Κόσμος|16.09.2024 05:00

Έτοιμο να εκραγεί το «Βουνό του Θεού»; Κινητικότητα στο ηφαίστειο που εκτοξεύει την πιο δροσερή λάβα

Newsroom

Ένα ηφαίστειο στην Τανζανία, διάσημο για την εκτόξευση της πιο κρύας λάβας στον πλανήτη, ενδέχεται να πλησιάζει σε επικείμενη έκρηξη, σύμφωνα με πρόσφατες δορυφορικές παρατηρήσεις.

Το Ol Doinyo Lengai, που οι τοπικοί Μασάι αποκαλούν «Βουνό του Θεού», έχει δείξει σημάδια αυξημένης γεωλογικής δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει πως το μάγμα συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του ηφαιστείου.

Από τον Μάρτιο του 2022, τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν πως η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο έχει φουσκώσει, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι το μάγμα μαζεύεται σε ρηχή δεξαμενή σε βάθος 2,3 χιλιομέτρων κάτω από τον κρατήρα. Αυτή η διόγκωση του εδάφους συνεχιζόταν με σταθερό ρυθμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται τον Αύγουστο του 2023, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αυτές οι περίοδοι ανύψωσης συχνά προηγούνται των ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς η πίεση από το ανερχόμενο μάγμα αναγκάζει την επιφάνεια της Γης να παραμορφωθεί. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ntambila Daud, διδακτορικός φοιτητής στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Τεκτονοφυσικής του Virginia Tech, εξήγησε ότι η έρευνα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές της Τανζανίας να παρακολουθούν και να κατανοούν καλύτερα τη συμπεριφορά του Ol Doinyo Lengai. Οι εκρήξεις αυτού του ηφαιστείου έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1880 και έκτοτε παραμένει περιοδικά ενεργό.

Αυτό που κάνει το Ol Doinyo Lengai μοναδικό είναι η παραγωγή ανθρακικής λάβας, μιας εξαιρετικά ρευστής λάβας κορεσμένης με στοιχεία όπως το ασβέστιο και το νάτριο. Όταν αυτή η λάβα ψύχεται και στεγνώνει, αποκτά ένα ολόλευκο χρώμα λόγω του σχηματισμού ασβεστίτη και άλλων ανθρακικών ορυκτών, τα οποία διασπώνται γρήγορα με την παρουσία νερού ή υγρασίας. Αυτό το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό κάνει το ηφαίστειο να μην μοιάζει με κανένα άλλο στη Γη.

Οι ερευνητές παρακολουθούν στενά το Ol Doinyo Lengai εδώ και χρόνια. Το 2016, μια ομάδα από το Virginia Tech εγκατέστησε αισθητήρες συνδεδεμένους με δορυφόρο στις πλευρές του ηφαιστείου για τη μέτρηση της παραμόρφωσης του εδάφους και τοποθέτησε ένα σεισμόμετρο για την ανίχνευση της σεισμικής δραστηριότητας. Η συνεχής παρακολούθηση έχει ως στόχο να παρέχει μια σαφέστερη εικόνα των κινήσεων του ηφαιστείου και των πιθανών κινδύνων, επιτρέποντας στις αρχές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια των κοντινών κοινοτήτων.

Αν και δεν έχει προβλεφθεί επίσημα καμία έκρηξη, τα πρόσφατα σημάδια ανύψωσης δείχνουν ότι το Βουνό του Θεού παραμένει μια δύναμη της φύσης που πρέπει να παρακολουθείται στενά.

ηφαίστειοΤανζανίαειδήσεις τώρα