Κόσμος|16.09.2024 10:33

Κομισιόν: Αιφνίδια παραίτηση του Τιερί Μπρετόν με αιχμές κατά της Φον ντερ Λάιεν

Newsroom

Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, αφήνοντας αιχμές κατά της επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο.

Η ανάρτηση του Μπρετόν

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, στις υπηρεσίες της Επιτροπής, στους ευρωβουλευτές, στα κράτη μέλη και στην ομάδα μου.

Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μία φιλόδοξη ατζέντα θεματολόγιο της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετώ το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Ο Μπρετόν στην επιστολή ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Κομισιόν «για προσωπικούς λόγους» δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα», κατέληξε ο πρώην επίτροπος. 

παραίτησηΚομισιόνΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν