Κόσμος|16.09.2024 13:11

Η κακοκαιρία Boris «γονατίζει» την κεντρική Ευρώπη: Ο τραγικός απολογισμός αυξάνει, ενώ αναμένεται δεύτερο κύμα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)
Φονικές πλημμύρες σε Τσεχία και Ρουμανία (AP Photo)

Όλο και περισσότερα ποτάμια στην κεντρική Ευρώπη ξεχειλίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι από την Πολωνία έως τη Ρουμανία και πολλές πόλεις να έχουν βυθιστεί ή να έχουν «πνιγεί» από ορμητικά νερά, έπειτα από πολυήμερες έντονες βροχοπτώσεις λόγω της κακοκαιρίας «Boris».

Οι συνοριακές περιοχές μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας επλήγησαν σοβαρά το Σαββατοκύριακο. Κάποιες γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και πόλεις στην ανατολική Ρουμανία βυθίστηκαν.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επρόκειτο να συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενώ τα ποτάμια στην περιοχή των τσεχοπολωνικών συνόρων άρχισαν να υποχωρούν τη Δευτέρα, οι πλημμύρες εξαπλώθηκαν σε περισσότερα μέρη και έθεσαν σε συναγερμό μεγαλύτερες πόλεις και στις δύο χώρες.

Πόλη της Τσεχίας σχεδόν «εξαφανίστηκε»

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η αύξηση της στάθμης του ποταμού Μοράβα έβαλε κατά τη διάρκεια της νύχτας το Λιτόβελ, μια πόλη 230 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων, κατά 70% κάτω από το νερό και έκλεισε τα σχολεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ανέφερε ο δήμαρχός της σε ένα βίντεο στο Facebook.

Πλημμυρισμένα τμήματα της βορειοανατολικής περιφερειακής πρωτεύουσας της Τσεχίας Οστράβα οδήγησαν στο κλείσιμο ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό στην πόλη, καθώς και δύο χημικών εργοστασίων.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Τσεχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα το βράδυ της Κυριακής στο X, καθώς συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για τη Δευτέρα.

Η τσεχική τηλεόραση ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα τη Δευτέρα.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες σκότωσαν έξι ανθρώπους το Σαββατοκύριακο, ενώ ένας πυροσβέστης από την Αυστρία έχασε τη ζωή του την Κυριακή. Επίσης, ένας άνδρας πνίγηκε στην Πολωνία την Κυριακή. Ο υπουργός Υποδομών Ντάριους Κλίμτσακ δήλωσε ότι είχε πληροφορίες για δεύτερο θάνατο, κάτι που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει.

Ανεβαίνει και η στάθμη του Δούναβη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Τσέσλαβ Μρότσεκ δήλωσε στο πολωνικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες έδωσαν μάχη με τις πλημμύρες τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει το μέγεθος των ζημιών.

«Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, θα λάβει απόφαση για την επιβολή κατάστασης φυσικής καταστροφής... Είμαστε σε διαβούλευση με τους τοπικούς κυβερνήτες», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη προετοιμάζονται καθώς ο ποταμός Δούναβης ανεβαίνει.

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών και των ταμιευτήρων μειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η βροχή υποχώρησε, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, καθώς αναμένονται ισχυρότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο X, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πληγέντες από τις πλημμύρες και δήλωσε ότι η ΕΕ θα παράσχει στήριξη.

βροχέςνεκροίκακοκαιρίαπλημμύρεςΠολωνίαΤσεχίαΡουμανίαειδήσεις τώρα