Κόσμος|16.09.2024 21:41

Μαρόκο: Οι αρχές σταμάτησαν χιλιάδες μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην Ισπανία

Newsroom

Οι αρχές του Μαρόκου εμπόδισαν για άλλη μια φορά χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ισπανία μέσω του θύλακα της Θέουτα με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια. Η ροή των μεταναστών έχει αυξηθεί τις τελευταίες βδομάδες με τις αρχές να έχουν απωθήσει πάνω από 11.300 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη γειτονική χώρα.

Εκατοντάδες συλλήψεις και χιλιάδες απελάσεις

Ειδικότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Fnideq του βόρειου Μαρόκου φαίνεται σε βίντεο ότι καταδίωξαν αρκετούς νεαρούς μετανάστες που κατευθύνονταν προς τη Θέουτα μετά από έκκληση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για μαζική έφοδο.

«Οι αρχές ασφαλείας απέλασαν 2.400 άτομα που ήταν πιθανό να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν παράνομα εντός τριών ημερών», ανέφερε το Σάββατο η Hespress, επικαλούμενη ανώνυμη επίσημη πηγή. «Συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς το Fnideq για να προετοιμαστούν για να μεταναστεύσουν στη Θέουτα».

Εξήντα άτομα συνελήφθησαν στο Μαρόκο την περασμένη Τετάρτη με την υποψία ότι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσουν επιχειρήσεις παράνομης μετανάστευσης. Η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε τότε ότι είχε ξεκινήσει επιχειρήσεις στην Ταγγέρη και το Τετουάν «για την καταπολέμηση του ψηφιακού περιεχομένου που υποκινεί την παράτυπη μετανάστευση».

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε 75.184 απόπειρες παράνομης μετανάστευσης κατά τη διάρκεια του 2023, αύξηση κατά έξι τοις εκατό σε σχέση με το 2022. Αφρικανοί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, προσπαθούν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, εν μέσω οικονομικών κρίσεων και ένοπλων συγκρούσεων στις αφρικανικές χώρες.

Περισσότερες από 22.300 αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν φέτος έως τις 15 Αυγούστου στις Κανάριες Νήσους στον Ατλαντικό Ωκεανό, σημειώνοντας αύξηση 126% από το 2023.

μετανάστεςΙσπανίαΜαρόκοειδήσεις τώρα