Κόσμος|16.09.2024 22:35

Hoiho: Ο κιτρινωπός και κάπως δύσοσμος πιγκουίνος που ανακηρύχθηκε πουλί της χρονιάς

Newsroom

Ο επαπειλούμενος πιγκουίνος Hoiho ανακηρύχθηκε πουλί της χρονιάς στη Νέα Ζηλανδία. Ο Hoiho ξεχωρίζει για τα κιτρινωπά του μάτια  και την περίεργη μυρωδιά του, που παραπέμπει σε ψάρι.  

Το όνομα του στη διάλεκτο τον Μαορί σημαίνει «θορυβώδης» και του δόθηκε λόγω της τσιριχτής φωνής του. Αυτός ο ντροπαλός και κάπως δύσοσμος πιγκουίνος ενδημεί στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και στα υποανταρκτικά νησιά Όκλαντ. Πιστεύεται πως υπάρχουν μόλις 4.000- 5.000 σε όλο τον κόσμο.

Ραγδαία μείωση του πληθυσμού του 

Σύμφωνα με τον οργανισμό Yellow-eyed Penguin Trust, ο αριθμός των κιτρινωπών πιγκουίνων, που αναπαράγονται στα  ηπειρωτικά της Νέας Ζηλανδίας έχει μειωθεί κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια.

«Η προβολή δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας από την ηπειρωτική Αοτεαρόα», τόνισε η Nicola Toki, διευθύνουσα σύμβουλος της Forest & Bird, που διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό.

Η ίδια πρόσθεσε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή «πλήττεται από όλες τις πλευρές», καθώς είναι ευάλωτο σε ασθένειες, επιθέσεις σκύλων και εισαγόμενα παράσιτα. Μάλιστα, οι σκύλοι μπορούν να τους μυρίσουν από μεγάλη απόσταση, εξαιτίας της χαρακτηριστικής μυρωδιάς τους.

Σκάνδαλα και κατηγορίες γύρω από τον διαγωνισμό 

Ο διαγωνισμός για το πουλί της χρονιάς ξεκίνησε το 2005 στη Νέα Ζηλανδία, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια το μήνυμα του έχει επισκιαστεί από μια σειρά σκανδάλων, όπως τη στέψη μιας νυχτερίδας ως πουλί της χρονιάς το 2018, τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη το 2019 αλλά και για απόπειρα νοθείας από την Αυστραλία υπέρ του θαλασσοκόρακα το 2018.

διαγωνισμόςΝέα Ζηλανδίαπιγκουίνοιπουλιάειδήσεις τώρα