Κόσμος|17.09.2024 09:56

Νετανιάχου: «Η επιστροφή των Ισραηλινών στον βορρά είναι πλέον στόχος του πολέμου» - Χαμάς: «Είμαστε έτοιμοι για εχθροπραξίες διαρκείας»

Newsroom

Δυναμιτίζεται το κλίμα στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ αλλά και τη Χαμάς να μιλούν να έναν πόλεμο που θα έχει συνέχεια.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου τμήματος της χώρας, που εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας των καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, είναι πλέον ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που διεξάγει η κυβέρνησή του.

«Το συμβούλιο πολιτικής και ασφαλείας (της κυβέρνησης) επικαιροποίησε τους στόχους του πολέμου απόψε, προκειμένου να συμπεριληφθεί το ακόλουθο εδάφιο: η επιστροφή με απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων του βορρά (της χώρας) στα σπίτια τους», εξήγησε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε έτοιμοι για μακρύ πόλεμο φθοράς» λέει ο ηγέτης Χαμάς

Παράλληλα, ο ηγέτης της Χαμάς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι έτοιμο για εχθροπραξίες διαρκείας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη συμμάχων του προσκείμενων στο Ιράν, σχεδόν έναν χρόνο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς», τόνισε ο Γιαχία Σινουάρ.

Πρόσθεσε ότι οι «κοινές προσπάθειες» μαζί με άλλα κινήματα «της αντίστασης», στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη θα «τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμμάχους του κινήματός του, που εξαπέλυσαν προχθές Κυριακή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Τη Δευτέρα νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 20 ανθρώπους στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με γιατρούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

Την 347η ημέρα του πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων δεν κοπάζουν στη μικροσκοπική παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή κάπου 2,4 εκατ. κατοίκων υπό πολιορκία, που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Δευτέρα τη «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υπομένει «αδιανόητα» δεινά.

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, κι αυτή βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πόλεμος αναζωπύρωσε τις εντάσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά είναι καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος της σύρραξης κι εκφράζονται ανησυχίες πως επίκειται γενίκευσή της.

πόλεμοςΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΜέση ΑνατολήΧαμάςειδήσεις τώρα