Κόσμος | 17.09.2024 16:20

Αγγλία: Γεννήθηκαν μωρά κάστορες για πρώτη φορά εδώ και 400 χρόνια στο Χάμσαϊρ

Newsroom

Κάστορες γεννήθηκαν στο Χάμσαϊρ για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια. Οι δύο μικροί κάστορες εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου σε ένα περιφραγμένο χώρο στο κτήμα Ewhurst Park, κοντά στο Μπάσινγκστοουκ και έτσι είναι οι πρώτοι που γεννήθηκαν στο Χάμσαϊρ από τότε που εξαφανίστηκαν στη Βρετανία τον 16ο αιώνα. Σημειώνεται ότι οι κάστορες παίζουν βασικό ρόλο στη διαχείριση του οικοσυστήματος και στη μείωση του κινδύνου πλημμυρών.

Γιατί είναι σημαντική στιγμή

Η υπεύθυνη διαχείρισης της οικολογίας του πάρκου, Fiona Kenny, είπε στο BBC ότι ήταν «μια απίστευτη στιγμή» όταν είδε για πρώτη φορά τα μικρά κάστορες. «Έδειχνα σε μια ομάδα τον χώρο του κάστορα όταν άκουσα έναν χαρακτηριστικό ήχο νερού», είπε. «Ξαφνικά, εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ένα μωρό κάστορα να παίζει στο νερό», πρόσθεσε.

Οι μικροί κάστορες έχουν έκτοτε καταγραφεί από την κάμερα, να κολυμπούν, να παίζουν και να ροκανίζουν φλοιό δέντρων.

Οι κάστορες κυνηγήθηκαν μέχρι την εξαφάνισή τους στη Βρετανία τον 16ο αιώνα. «Κυνηγήθηκαν κυρίως για τη γούνα τους, αλλά και για το κάστοριο, έναν αδένα που χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς και, μέχρι πρόσφατα, στα αρώματα», είπε ο Robert Needham, υπεύθυνος αποκατάστασης στο Beaver Trust. «Ήταν ένα πολύτιμο ζώο».

Τα δύο μωρά γεννήθηκαν από τους γονείς τους, Chompy και Hazel, οι οποίοι απελευθερώθηκαν στον περιφραγμένο χώρο τον Ιανουάριο του 2023. Ήταν ένα από τα πολλά μέρη στην Αγγλία όπου επανεισήχθησαν για να λειτουργήσουν ως "μηχανικοί οικοσυστήματος", χτίζοντας φράγματα και κόβοντας δέντρα για να παρέχουν ζωτικής σημασίας καταφύγιο και πόρους για έντομα, ψάρια, φυτά, πουλιά και νυχτερίδες, ενώ βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πλημμύρων.

Το έργο στο Ewhurst Park αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών επαναγρίωσης στο πρώην κυνηγετικό κτήμα, το οποίο αγοράστηκε από το μοντέλο και επιχειρηματία γεννημένη στη Μαλαισία, Mandy Lieu, πριν από τέσσερα χρόνια.

Η ίδια είπε ότι οι αλλαγές που έκαναν οι κάστορες στο τοπίο ήταν "εξαιρετικές".

Μόλις προσδιοριστεί το φύλο των μικρών, θα διοργανωθεί διαγωνισμός ονοματοδοσίας, στον οποίο θα συμμετάσχουν τα τοπικά παιδιά.

Βρετανίακάστοραςειδήσεις τώρα