Κόσμος | 17.09.2024 22:12

Bloomberg: Η Δύση ρίχνει στο τραπέζι πλάνο κατάπαυσης του πυρός για την Ουκρανία

Newsroom

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι κάποιες χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας διεξάγουν παρασκηνιακές συζητήσεις για να προωθήσουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν το Κίεβο και τη Μόσχα σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Γιατί ανησυχούν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι προσπάθειες έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους άλλους συμμάχους της Ουκρανίας, λόγω του φόβου ότι μπορεί να ωθηθεί το Κίεβο σε μια πρόωρη ανακωχή.

Οι αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της χάραξης της στρατηγικής για τον επόμενο χρόνο, εξετάζουν πιο σοβαρά πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα τέλος στη σύγκρουση μέσω συνομιλιών, αναφέρουν άτομα που έχουν γνώση των εξελίξεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι σύμμαχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα προέλθει από το Κίεβο, χωρίς καμία εξωτερική πίεση προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ξεκαθαρίσει, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία είναι αδιανόητη. Χωρίς ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αλλάξει τους στόχους της, η πιθανότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων παραμένει μακρινή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο πόλεμος ενόψει για έναν ακόμα χειμώνα

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει έναν νέο χειμώνα, τα σημάδια σημαντικών εξελίξεων στο πεδίο της μάχης είναι ελάχιστα. Αυτό ωθεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμαχικών δυνάμεων να εξετάζουν εάν η διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο.

Παρότι η αιφνιδιαστική επίθεση του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ ανέτρεψε την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε πλέον παγώσει σε ένα στάδιο που ευνοούσε το Κρεμλίνο, το Κίεβο εξακολουθεί να μην έχει προοπτική άμεσης εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Μόσχα, οι πύραυλοί της έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, ενισχύοντας τους φόβους για το πώς θα επιβιώσει η χώρα τον χειμώνα.

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και για οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Δύο πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα, ενώ θέλει επίσης να ενημερώσει τους προεδρικούς υποψήφιους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίλυση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα βασικό ερώτημα: πώς θα εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα παραμείνει ευάλωτη σε μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ παράλληλα οι σύμμαχοι θα διαβεβαιωθούν ότι δεν θα εμπλακούν σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Αυτή η ανησυχία είναι ένας από τους κύριους λόγους που ορισμένοι σύμμαχοι μέχρι τώρα ήταν διστακτικοί στο να επιτρέψουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία ή την άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ με πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.

ΕΕΡωσίαNATOΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαειδήσεις τώρα