Κόσμος|17.09.2024 22:21

Λίβανος: Πώς εξερράγησαν ταυτόχρονα χιλιάδες βομβητές που προκάλεσαν το λουτρό αίματος; Τα σενάρια

Newsroom

Σε τουλάχιστον 9 νεκρούς και  2.750 τραυματίες, ανέρχεται  ο απολογισμός των εκρήξεων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, στο Λίβανο, μια ενέργεια για την οποία το ισλαμικό κίνημα κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. Μεταξύ των θυμάτων είναι επίσης ένα κοριτσάκι 10 χρονών και οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές, ένα σύστημα τηλεειδοποίησης, εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου που αποτελούν προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ, τα περισσότερα από τα θύματα τραυματίστηκαν «στο πρόσωπο, στο χέρι, στο στομάχι, ακόμη και στα μάτια».

Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση ήρθε μία ημέρα μετά από προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι εξετάζει την κλιμάκωση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ. Τρεις αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την επίθεση δήλωσαν στους New York Times ότι στόχος ήταν εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ για να αποφεύγουν την υποκλοπή των μηνυμάτων τους. Σύμφωνα με τις πηγές, οι συσκευές προγραμματίστηκαν να ηχήσουν για λίγα δευτερόλεπτα πριν εκραγούν.

Συντονισμένη επίθεση

Χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα την Τρίτη στον Λίβανο. Η χρήση αυτών των συσκευών επικοινωνίας είχε γίνει πιο διαδεδομένη μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν ο ηγέτης της οργάνωσης προειδοποίησε τα μέλη ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν διεισδύσει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσαν τους βομβητές ως μια χαμηλής τεχνολογίας μέθοδο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ, όπως είχαν αναφέρει δύο πηγές με γνώση των επιχειρήσεων της οργάνωσης στο Reuters νωρίτερα φέτος.

Το κύμα των εκρήξεων κράτησε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις 3:45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές. Ο Ντέιβιντ Γουντ, αναλυτής για τον Λίβανο στο International Crisis Group, περιέγραψε το σύστημα ως ένα «περιορισμένο, κλειστό δίκτυο», που δεν βασίζεται στα δορυφορικά δίκτυα των συμβατικών κινητών τηλεφώνων και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολο να παρακολουθηθεί.

Το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις κρίσης του Λιβανου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους υγειονομικούς να πάνε στα νοσοκομεία όπου εργάζονται ώστε να τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον μαζικό αριθμό των τραυματιών που φθάνουν στα επείγοντα. Είπε πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βομβητές.

Σκηνές χάους μετά την επίθεση

Οι εκρήξεις άφησαν πολλούς πολίτες της Βηρυτού σε κατάσταση σοκ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έβλεπαν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, ακολουθούμενο από μικρές εκρήξεις που ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα ή πυροβολισμοί. Ερασιτεχνικά βίντεο που προβλήθηκαν σε λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν σκηνές χάους στα νοσοκομεία, καθώς τραυματισμένοι ασθενείς με ακρωτηριασμένα χέρια και εγκαύματα ζητούσαν βοήθεια. Μετά τις εκρήξεις, δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι ασθενοφόρα διέσχιζαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι συσκευές εξερράγησαν και στον νότο του Λιβάνου. Στο νοσοκομείο του Όρους Λιβάνου, ρεπόρτερ του Reuters είδε μοτοσικλέτες να μεταφέρουν τραυματίες στα επείγοντα, με ανθρώπους που είχαν ακρωτηριασμένα χέρια να ουρλιάζουν από τον πόνο.

H Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο. Σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση». Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Πώς πυροδοτήθηκε ταυτόχρονα η έκρηξη των βομβητών

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παρέμβαση στους βομβητές που προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξή τους στον Λίβανο. Η μια θεωρία είναι ότι υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών. Η δεύτερη θεωρία είναι να υπήρξε οργανωμένη επίθεσης μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές  παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής. Αναλυτές θεωρούν με βάση τα βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο πως πρόκειται για μια απομακρυσμένη παρέμβαση που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη της μπαταρίας λιθίου.

νεκροίεπίθεσηΙσραήλτραυματίεςΧεζμπολάχκυβερνοασφάλειαειδήσειςειδήσεις τώρα