Κόσμος|18.09.2024 08:57

Wardrobegate: Σκάνδαλο... γκαρνταρόμπας στην Ντάουνινγκ Στριτ - Σάλος με τα ρούχα-δωρεές που φοράει η σύζυγος του Κιρ Στάρμερ

Newsroom

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ εμπλέκεται σε νέο σκάνδαλο, σχετικά με ρούχα που δόθηκαν στη σύζυγό του μέσω του δωρητή των Εργατικών, Λόρδο Ουαχίντ Άλι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο προέκυψε ότι ο Λόρδος Άλι -ο οποίος βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο μετά τα ψώνια του για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας- πλήρωσε για υψηλής ποιότητας ρούχα, για personal shopper και για μεταποιήσεις ενδυμάτων για τη Βικτόρια Στάρμερ.

Αλλά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει περιουσία περίπου 3 εκατομμυρίων λιρών, δεν δήλωσε τις δωρέες. Αυτό συμβαίνει λιγότερο από έναν μήνα αφότου ο Λόρδος Άλι αγόρασε κοστούμια και γυαλιά αξίας 18.865 λιρών για τον Σερ Κιρ και βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήματα και κριτική.

Και μετά την αποκάλυψη, η Lady Starmer εμφανίζεται με ακριβά ρούχα στην Εβδομάδα Μόδας

Μάλιστα, τα βρετανικά ΜΜΕ αποκαλούν το σκάνδαλο «Watergate».

Και ενώ έχει ξεσπάσει τόσος θόρυβος, η Βικτόρια Στάρμερ εμφανίστηκε στην Εβδομάδα Μόδας με πουά φόρεμα της σχεδιάστριας Edeline Lee. Όπως γράφει η Daily Mail, επιβεβαιώθηκε πως τα ρούχα τής δόθηκαν από το brand. Η συνολική αξία του φορέματος και του σακακιού που φορούσε ξεπερνά τις 2.200 λίρες.

«Είναι σοκαριστικό το ότι η κυρία Στάρμερ θεώρησε εντάξει να εμφανιστεί στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου στολισμένη με δωρεάν ρούχα σχεδιαστών, την επομένη της αποκάλυψης ότι ο Κιρ Στάρμερ δεν είχε δηλώσει δωρεές ρούχων προς εκείνη», σχολιάζει πηγή των Τόρις.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών

Οι Συντηρητικοί ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για το «Wardrobegate», κατηγορώντας τον Σερ Κιρ για παραβίαση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Ορισμένοι διερωτώνται γιατί ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις στέρησε από τους συνταξιούχους το επίδομα θέρμανσης, φαίνεται ότι δεν μπορεί να πληρώσει για ρούχα, παρόλο που βγάζει 166.000 λίρες ετησίως.

Ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Άντριου Γκρίφιθ δήλωσε: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι συνταξιούχοι που ζουν με 13.000 λίρες το χρόνο μπορούν να πληρώνουν για τη θέρμανση του σπιτιού τους. Αλλά, ενώ ο ίδιος βγάζει πάνω από 12 φορές περισσότερα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ντύσει τον εαυτό του ή τη σύζυγό του».

Ο βουλευτής των Εργατικών Κλάιβ Έφορντ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις είναι «ντροπιαστικές», ενώ ένας άλλος βουλευτής κατηγόρησε τον Σερ Κιρ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας».

Είχε παραβιάσει ξανά τον κώδικα δεοντολογίας

Ο Σερ Κιρ είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών επειδή δεν είχε δηλώσει εγκαίρως οκτώ συμφέροντα το 2022. Τότε, είχε διαβεβαιώσει την επίτροπο Κάθριν Στόουν ότι «αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Ωστόσο, τώρα προκύπτει ότι είχε παραλείψει να δηλώσει τις δωρεές ενδυμάτων για τη σύζυγό του -που πιστεύεται ότι δόθηκαν τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές- εντός της προθεσμίας των 28 ημερών.

Οι Sunday Times μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τις κοινοβουλευτικές Αρχές την περασμένη Τρίτη για να προβεί σε καθυστερημένη δήλωση, αφού του δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το τι έπρεπε να καταγραφεί.

Εκπρόσωπος του Νο 10 δήλωσε: «Ζητήσαμε τη συμβουλή των Αρχών κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Πιστεύαμε ότι είχαμε συμμορφωθεί, ωστόσο, μετά από περαιτέρω ερωτήσεις αυτόν τον μήνα, δηλώσαμε περισσότερα στοιχεία».

Η σχέση του Λόρδου Άλι με τον ηγέτη των Εργατικών έχει βρεθεί στο επίκεντρο εδώ και καιρό, αφού προέκυψε ότι του είχε δοθεί πάσο ασφαλείας της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς προφανώς να έχει κυβερνητικό ρόλο.

σκάνδαλορούχαδωρεέςειδήσεις τώραΚιρ Στάρμερ