Κόσμος|18.09.2024 11:36

Λίβανος: Εκδίκηση από το Ισραήλ ορκίζεται η Χεζμπολάχ - Πώς «πείραξε» η Μοσάντ τους βομβητές - Θρίλερ με την κατασκευάστρια εταιρεία

Newsroom

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις στο Λίβανο, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές.

Η επιχείρηση αυτή ήταν μια πρωτοφανής παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ που είδε χιλιάδες βομβητές να εκρήγνυνται σε ολόκληρο τον Λίβανο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 ακόμη, μεταξύ των οποίων και μαχητές της οργάνωσης και ο απεσταλμένος του Ιράν στην Βηρυτό.

Η λιβανέζικη πηγή ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο, ανέφερε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αλλά η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της ότι δεν κατασκεύαζε τις συσκευές αυτές. Ισχυρίστηκε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία με την επωνυμία BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης της μάρκας της, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ορκίζεται αντίποινα η Χεζμπολάχ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, έχει υποσχεθεί αντίποινα κατά του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι «η αντίσταση θα συνεχιστεί σήμερα, όπως και κάθε άλλη μέρα, καθώς και οι επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας, του λαού της. Είναι ένας ξεχωριστός δρόμος από τη σκληρή τιμωρία που πρέπει να περιμένει ο εγκληματικός εχθρός (Ισραήλ) ως απάντηση στη σφαγή της Τρίτης».

Σχέδιο που προετοιμαζόταν για μήνες

Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες, δήλωσαν αρκετές πηγές στο Reuters. Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι, σύμφωνα με αρκετές πηγές, εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang δήλωσε ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας, το όνομα της οποίας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της κατονόμασε την BAC ως την εταιρεία, αλλά ο Hsu αρνήθηκε να σχολιάσει την τοποθεσία της.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Ήταν μόνο ότι είχε τη μάρκα μας πάνω του», δήλωσε ο Hsu στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρείας στη βόρεια ταϊβανέζικη πόλη Νέα Ταϊπέι.

Η ανώτερη λιβανέζικη πηγή ασφαλείας αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ένα AP924, το οποίο, όπως και άλλοι βομβητές λαμβάνει και εμφανίζει ασύρματα μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις. Η Gold Apollo ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το μοντέλο AR-924 παρήχθη και πωλήθηκε από την BAC.


«Παρέχουμε μόνο την άδεια εμπορικού σήματος και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στο σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος», τόνισε στη δήλωσή του.

Πώς πείραξε τους βομβητές η Μοσάντ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τους βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό θέσης του Ισραήλ, δήλωσαν φέτος στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης. Αλλά η ανώτερη λιβανέζικη πηγή δήλωσε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό το οποίο λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», ανέφερε σχετική πηγή και σημείωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους βομβητές και είχαν περάσει «απαρατήρητοι» από τη Χεζμπολάχ για μήνες. Ο Hsu δήλωσε ότι δεν γνώριζε πώς οι βομβητές θα μπορούσαν να έχουν παγιδευτεί για να εκραγούν.

Η Χεζμπολάχ είναι συγκλονισμένη από την επίθεση. Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» της ομάδας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα.

«Αυτό θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματούχος των εθνικών μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.

ΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχεκρήξειςΜοσάντειδήσεις τώρα