Κόσμος|20.09.2024 07:20

SOS για τις πεταλούδες - Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός τους

Newsroom

Οικολόγοι προειδοποιούν πως οι πεταλούδες είναι σε «έκτακτη ανάγκη» καθώς έρευνα έδειξε ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά.

Η καταμέτρηση των πεταλούδων, που διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation για τρεις εβδομάδες το καλοκαίρι, βάζει τους πολίτες να αφιερώσουν 15 λεπτά καταγράφοντας τις πεταλούδες που βλέπουν στον κήπο, το πάρκο ή την εξοχή τους.

Τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της καταμέτρησης των πεταλούδων

Ωστόσο, τα φετινά αποτελέσματα ήταν τα χειρότερα στην 14χρονη ιστορία της καταμέτρησης, με τους συμμετέχοντες να εντοπίζουν μόλις επτά πεταλούδες κατά μέσο όρο ανά καταμέτρηση, σχεδόν το μισό σε σχέση με τον περσινό μέσο όρο των 12 πεταλούδων και το χαμηλότερο που έχει δει η έρευνα.

Μάλιστα, 9.000 καταμετρήσεις καταγράφηκαν ως μηδενικές, σύμφωνα με την Independent. 

Η Butterfly Conservation δήλωσε ότι ήταν το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της καταμέτρησης για τις πεταλούδες, συμπεριλαμβανομένων των κοινών και των γαλάζιων πεταλούδων, των πράσινων και μικρών λευκών πεταλούδων και υπόλοιπων ειδών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως από το 81% των ειδών παρουσίασαν μείωση του αριθμού τους φέτος σε σύγκριση με το 2023. Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι οι πεταλούδες επλήγησαν από μια υγρή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι - αλλά προειδοποιούν ότι οι φυσικές διακυμάνσεις στον αριθμό των εντόμων, οι οποίες επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, έρχονται να προστεθούν σε μακροχρόνιες σοβαρές μειώσεις.

Κάποιοι από τους λόγους μείωσης του πληθυσμού των πεταλούδων

Ο Δρ Ρίτσαρντ Φοξ, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας Butterfly Conservation, δήλωσε ότι οι μειώσεις οφείλονται μεταξύ άλλων στην ρύπανση από φυτοφάρμακα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά, καταγράφηκαν λίγο περισσότερες από 935.000 πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την περίοδο από τις 12 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, αριθμός μειωμένος κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με τους αριθμούς του 2023.

Η οργάνωση καλεί την βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση καθώς και τους πολίτες που έχουν κήπους να φτιάξουν ειδικό χώρο για τις κάμπιες που θα γίνουν πεταλούδες. 

κλιματική αλλαγήπεταλούδεςΒρετανίαειδήσεις τώρα