Κόσμος|18.09.2024 17:52

Λίβανος: Αναφορές για νέες εκρήξεις

Newsroom

Αναφορές για νέες εκρήξεις -αυτή τη φορά ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ- στη Βηρυτό και την Τύρο του Λιβάνου κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για μια πληροφορία που έρχεται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι μαζικές εκρήξεις σε βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ για να επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα περιστατικό για το οποίο η ισλαμική οργάνωση κατηγόρησε τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Εκρήξεις σε πόλεις του Λιβάνου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού καναλιού Al-Hadath, τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό. Ο αραβόφωνος ιστότοπος Sky News έκανε λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην Νταχίγια την ώρα που γινόταν κηδεία του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη.

Το Sky News ανέφερε επίσης εκρήξεις στην Τύρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιπλέον ασύρματοι μηχανισμοί εξερράγησαν μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα στην πόλη Aabbassiyeh, στην περιοχή της Τύρου, στο νότιο Λίβανο. Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Jadeed ανέφερε επίσης ότι ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο Marjayoun, στο νότιο Λίβανο.

Από την πλευρά τους, δημοσιογράφοι του Reuters στα νότια προάστια της Βηρυτού άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις σε ξεχωριστά σημεία των προαστίων την Τετάρτη.

Μέσο της Σαουδικής Αραβίας που επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 τραυματίες από το νέο κύμα εκρήξεων. Αραβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 9 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Μυστήριο με την εταιρεία - «φάντασμα» που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Λίγα έχουν γίνει γνωστά για το περιστατικό: Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση μήνες πριν από τις χθεσινές πυροδοτήσεις.

Η πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ουγγρικής εταιρείας, ωστόσο, Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρκιντιάκονο έδωσε μια διαφορετική εκδοχή αν και επιβεβαίωσε ότι συνεργάζονται με την Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζουμε εμείς τους βομβητές. Εμείς είμαστε απλά οι ενδιάμεσοι. Πιστεύω ότι τα έχετε παρεξηγήσει» είπε η Μπαρσόνι σύμφωνα με το NBC.

Τα ίχνη οδηγούν στη Βουδαπέστη

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι όπως λένε αρκετές πηγές εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στην Ευρώπη που η Gold Apollo κατονόμασε σε μια ανακοίνωση ως BAC.

"Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο το δικό μας εμπορικό σήμα πάνω", δήλωσε ο Χσου στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρίας στην πόλη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν.

Η δηλωμένη διεύθυνση της BAC Consulting στη Βουδαπέστη είναι ένα κτήριο σε δρόμο προαστίου στο οποίο υπάρχουν κυρίως κατοικίες. Η επωνυμία της εταιρίας αναγράφεται σε μια κόλλα A4 κολλημένη στη γυάλινη πόρτα του κτηρίου.

Ένας άνθρωπος στο κτήριο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η BAC Consulting είναι καταχωρισμένη στη διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn πως έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες οργανώσεις περιλαμβανομένης της UNESCO.

Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.

Πώς παγίδευσε η Μοσάντ του βομβητές – Το κωδικοποιημένο μήνυμα που έστειλε

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως ένα χαμηλής τεχνολογίας μέσο επικοινωνίας στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ.

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «στο στάδιο της παραγωγής τους».


«Η Μοσάντ εισήγαγε έναν πίνακα μέσα στη συσκευή που έφερε εκρηκτικό υλικό το οποίο μπορούσε να πυροδοτηθεί με έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο», είπε η πηγή στο Reuters.

Η πηγή δήλωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως έως τρία γραμμάρια εκρηκτικά είχαν φυτευτεί στους νέους βομβητές και «δεν είχαν εντοπιστεί» από τη Χεζμπολάχ επί μήνες.

Η ισραηλινή Μοσάντ, «φημίζεται» για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960 με την παράτολμη απαγωγή του ναζί Άντολφ Άιχμαν. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία φέρεται να είχε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις και για τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με πολυβόλο που ενεργοποιήθηκε από απόσταση.

έκρηξηΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχειδήσεις τώρα