Κόσμος|19.09.2024 13:32

Νέα πρόταση του Ισραήλ για τη Γάζα: Προβλέπει απελευθέρωση όλων των ομήρων και ασφαλής διαφυγή του ηγέτη της Χαμάς

Newsroom

Νέα πρόταση κατέθεσε το Ισραήλ σχετικά με την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την ασφαλή έξοδο από τον θύλακα για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και τους συνεργάτες του.

Τι προβλέπει η πρόταση του Ισραήλ 

Το προτεινόμενο σχέδιο θα προβλέπει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, ο Γκαλ Χιρς, ο κυβερνητικός υπεύθυνος για τους ομήρους, είπε στις οικογένειες τους ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές που συναντήθηκαν με τον Χιρς λένε ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διέλευσης».

«Σχέδιο Β» για τη Γάζα 

Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως το σχέδιο έχει προταθεί ως "Σχέδιο Β." «Υπό το πρίσμα των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του χρόνου που τρέχει για τις ζωές των ομήρων, θα θέλαμε να προτείνουμε ένα δευτερεύον σχέδιο που θα συντόμευε τα στάδια και θα επέτρεπε μια ταχύτερη συμφωνία», λέει ο αξιωματούχος αυτός.

«Αυτό θα συμβεί αν ο Σινουάρ φύγει από τη Γάζα και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου και η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να φύγει σε ένα ασφαλές μέρος», λέει ο ίδιος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται μια πρόταση που θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων με τη μία, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όλες οι προτάσεις έχουν αποδειχτεί άκαρπες, με τον πόλεμο να συνεχίζεται και τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 

πόλεμοςΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςκατάπαυση πυρόςειδήσεις τώρα