Κόσμος|19.09.2024 19:10

Αποκάλυψη Guardian: Πρώην συνεργάτες του Τραμπ πίσω από φιλορωσικό σάιτ που μεταδίδει fake news

Newsroom

Πρώην σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ, βοηθούν «αθόρυβα» στην κατασκευή ενός φιλορωσικού ιστότοπου που διαδίδει fake news, θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εκλογές στις ΗΠΑ και τα εμβόλια, σύμφωνα μες δημοσίευμα του Guardian.

Μάλιστα η σελίδα, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ως πηγή ειδήσεων για πολλούς στο δεξιό πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους συντελεστές της ανάπτυξής του περιλαμβάνονται πρώην πολιτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο George Papadopoulos, η σύζυγός του Simona Mangiante και άλλοι, οι οποίοι έχουν πλέον ενταχθεί στο συμβούλιο του ιστότοπου.

«Η Ρωσία βασίζεται σε δίκτυα μεσολαβητών και influencers»

Σύμφωνα με την Emma Briant, αναπληρώτρια καθηγήτρια ειδήσεων και πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, η χρήση γνωστών προσώπων για τη διάδοση φιλορωσικών μηνυμάτων αποτελεί νέα τακτική στις προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας.

«Από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αναγκάζεται όλο και περισσότερο να βασίζεται σε δίκτυα μεσολαβητών και influencers, των οποίων το συνωμοσιολογικό “brand” αποφέρει έσοδα μέσω της κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία η Ρωσία έχει τώρα αποδειχθεί ότι υποστηρίζει κρυφά», δήλωσε η Briant. Αν και μεγάλο μέρος του περιεχομένου του ιστότοπου επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την αμερικανική πολιτική, ο ιστότοπος ξεκίνησε στην πραγματικότητα από την Αυστραλία, με ένα ελάχιστα γνωστό μέσο ενημέρωσης που ονομάζεται TNT Radio, το οποίο ξεκίνησε το 2022.

Οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι της εκπομπής συχνά αρνούνται την κλιματική αλλαγή, συζητούν θέματα πολιτιστικού πολέμου στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν φιλορωσικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το Covid-19.

Η Jennifer Squires, μία από τις ιδιοκτήτριες του σταθμού, εξήγησε σε συνέντευξή της ότι το Intelligencer ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να έχει το TNT Radio μια γραπτή έκδοση που θα συμπλήρωνε τον ραδιοφωνικό του σταθμό.

Για την ανάπτυξη του νέου ιστότοπου, η Squires δήλωσε ότι απευθύνθηκε στον George Eliason, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που ζει στην ανατολική Ουκρανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Eliason, ο οποίος είχε ήδη εκπομπή στο TNT Radio εκείνη την εποχή, έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στο RT και κατηγορεί το Κίεβο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ντόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΡωσίαΗΠΑΟυκρανίαειδήσειςfake news