Κόσμος|20.09.2024 13:29

Γαλλία: Μέχρι την Κυριακή θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση - Οι υπουργοί που «κλείδωσαν»

Newsroom

Μετά από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, που διορίστηκε πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να παρουσιάσει το 38μελές υπουργικό συμβούλιο στον Εμανουέλ Μακρόν. Το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε κυβερνητική συμφωνία.

Η κυβερνητική ομάδα του Μπαρνιέ πρέπει να εγκριθεί από τον Μακρόν το αργότερο μέχρι την Κυριακή για να γίνει επίσημη.

Ο ίδιος ο Μπαρνιέ ήταν μια αμφιλεγόμενη επιλογή για πρωθυπουργός, με τον Μακρόν να προκαλεί την οργή όλου του πολιτικού φάσματος όταν τον διόρισε στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα της χώρας.

Πιο δεξιά η νέα κυβέρνηση – Ποιοι μένουν

Με το κοινοβούλιο να είναι πλέον αρκετά ομοιόμορφα μοιρασμένο μεταξύ αριστερών, κεντρώων και ακροδεξιών βουλευτών, δεν ήταν σαφές από πού θα έπαιρνε την υποστήριξή του ο Μπαρνιέ, και ποιοι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις για να τον στηρίξουν.

Παρ΄ότι η αριστερή συμμαχία αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές, η νέα κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να κινηθεί πιο δεξιά από ό,τι η κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν μέχρι τώρα.

Τα γαλλικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο γερουσιαστής Μπρουνό Ρετάιλο, των Ρεπουμπλικανών, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κινήματος, θα αναβαθμιστεί από υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, ο υπουργός Άμυνας Σεμπάστιαν Λεκορνύ θα παραμείνει στη θέση του, με τον Αντουάν Αρμάντ να μετακινείται στο υπουργείο Οικονομικών. Και οι δύο ανήκουν στο κόμμα του Μακρόν.

Αντιδρώντας στις φήμες για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, μέλη της γαλλικής αριστεράς κατήγγειλαν «προδοσία» της ψηφοφορίας του Ιουλίου.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά μειοψηφική κυβέρνηση εκείνων που έχασαν τις εκλογές», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο σοσιαλιστής Φιλίπ Μπρουν, ο οποίος φέρεται να απέρριψε μια υπουργική θέση.

Σε σοβαρή κατάσταση η οικονομία της Γαλλίας  

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιοι θα μπουν στην πρώτη γραμμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πιάσει δουλειά από την πρώτη μέρα, ενώ ο Μπαρνιέ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να αυξήσει τους φόρους για να αντιμετωπίσει τα προβληματικά οικονομικά της Γαλλίας, τα οποία, όπως είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, βρίσκονται σε «πολύ σοβαρή» κατάσταση.

Οι αυξήσεις φόρων θα αποδειχθούν πιθανότατα αντιδημοφιλείς μεταξύ των κεντρώων Μακρονιστών και εκείνων που βρίσκονται πιο δεξιά, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν μια ψήφο δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ.

Μισέλ Μπαρνιέειδήσεις τώραΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόν