Κόσμος|20.09.2024 17:32

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Τα σεξουαλικά του εγκλήματα παρόμοια με του Επστάιν και του Γουάινσταϊν - Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Newsroom

Σοκαριστικές ήταν οι αποκαλύψεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τις πρώην εργαζόμενες στα Harrods, οι οποίες κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον δισεκατομμυριούχο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Οι δικηγόροι σε συνέντευξη Τύπου τον χαρακτήρισαν «τέρας», καθώς αποκάλυψαν σήμερα τον «τεράστιο ιστό κακοποίησης» του. 

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες περιπτώσεις εταιρικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης που σίγουρα εγώ και ίσως ο κόσμος έχει δει ποτέ», είπε ένας από τους δικηγόρους. «Η υπόθεση αυτή συνδυάζει μερικά από τα πιο φρικτά στοιχεία των υποθέσεων που αφορούν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον Τζίμι Σάβιλ και τον Τζέφρι Επστάιν» πρόσθεσε.

Μια γυναίκα, η οποία ήταν μόλις έφηβη όταν φέρεται να βιάστηκε από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, τον περιέγραψε ως «τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα», ο οποίος θεωρούσε το προσωπικό του Harrods «παιχνιδάκια» του.

Το BBC έχει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην εργαζόμενες που λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά και κάποιες, τις βίασε.

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες των θυμάτων

Η Rachel, δήλωσε στο BBC, ότι βιάστηκε αφού έμεινε σε ένα από τα διαμερίσματα του Αλ Φαγέντ μετά από μια βραδινή βάρδια στη δουλειά.

Είπε: «Έκανα φανερό ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει.

'Θυμάμαι να αισθάνομαι το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Απλά τον άκουγα να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και απλά να πηγαίνω κάπου αλλού στο μυαλό μου».

Μια άλλη γυναίκα διηγήθηκε ότι βιάστηκε στη διεύθυνση Mayfair ως έφηβη, περιγράφοντας ότι το προσωπικό του Harrods του φερόταν ως «παιχνιδάκια».

Είπε: «Ο Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιεργούσε ενεργά το φόβο. Αν έλεγε «πηδήξτε», οι υπάλληλοι ρωτούσαν «πόσο ψηλά;»».

Ένα από τα φερόμενα θύματά του κατονομάστηκε ως Τζέμα, η οποία εργάστηκε για τον Αλ Φαγέντ ως προσωπική βοηθός μεταξύ 2007 και 2009 - και διηγείται πώς η συμπεριφορά του γινόταν πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό.

Λέει ότι τη βίασε στη βίλα Windsor στο Bois de Boulogne του Παρισιού, πρώην σπίτι του μετά την αποπομπή βασιλιά Εδουάρδου Η' και της συζύγου του Wallis Simpson.

Περιέγραψε ότι ξύπνησε και τον βρήκε να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι μαζί της, προσθέτοντας: «Του είπα, «Όχι, δεν θέλω να το κάνεις».

Και συνέχισε να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, οπότε βρέθηκε πάνω μου και [εγώ] δεν μπορούσα να κουνηθώ πουθενά.

'Ήμουν κάπως μπρούμυτα στο κρεβάτι και αυτός απλά πιέστηκε πάνω μου'. Πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Αλ Φαγέντ είναι βιαστής - είναι κατά συρροή βιαστής».

Μιλώντας χθες στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, η Τζέμα είπε ότι «δεν αισθανόταν ασφαλής» κοντά στον Αλ Φαγέντ μετά την επίθεση και είπε ότι «θα ήταν πολύ φοβισμένη» για να ζητήσει δικαιοσύνη όσο ο μεγιστάνας ήταν ζωντανός.

Ισχυρίστηκε ότι ο Αλ Φαγέντ άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά «αμέσως» αφότου ξεκίνησε το ρόλο της στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, κάνοντας σεξουαλικά σχόλια και χουφτώνοντάς την.

Είπε στην εκπομπή Today ότι ο Αλ Φαγέντ προσπάθησε να μπει στο δωμάτιό της σε πολλά ταξίδια εργασίας και μίλησε για το ότι κλειδώθηκε σε δωμάτια και μπάνια και τον αγνοούσε όταν ερχόταν στην πόρτα της.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο υποτιθέμενος βιασμός κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού εργασίας στο Παρίσι.

Η Τζέμα είπε ότι την καθοδήγησε να καθαριστεί μετά, προσθέτοντας: «Κοιτάζοντας πίσω, τώρα που είμαι μεγαλύτερη, πιο ώριμη, συνειδητοποιώ ότι αυτό πιθανώς γινόταν για να καλύψει οτιδήποτε, κάθε είδους αποδεικτικό στοιχείο, οτιδήποτε που θα άφηνε τα ίχνη του πάνω μου».

Harrods: «Είμαστε εντελώς συγκλονισμένοι»

Από την πλευρά του τα Harrods ζήτησαν μέσω του ΒΒC συγνώμη. «Είμαστε εντελώς συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης που διαπράττει ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ. Πρόκειται για τις πράξεις ενός ατόμου που είχε σκοπό να καταχραστεί την εξουσία του όπου κι αν δρούσε, και τις καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως επιχείρηση απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που ήταν τα θύματά του και γι' αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη».

«Το σημερινό Harrods είναι ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που ανήκε και ελεγχόταν από τον Αλ Φαγέντ μεταξύ 1985 και 2010. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τότε που ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες το 2023 σχετικά με ιστορικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Al-Fayed, αποτελεί προτεραιότητά μας να διευθετήσουμε τους ισχυρισμούς με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, αποφεύγοντας χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για τις εμπλεκόμενες γυναίκες».

Από πωλητής νερού, δισεκατομμυριούχος – Ο γιος του σκοτώθηκε μαζί με την Νταϊάνα

Η επιχειρηματική καριέρα του Φαγέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πουλούσε ανθρακούχα ποτά στους περαστικούς.

Αλλά ο γάμος του με την αδελφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων, τον βοήθησε να σφυρηλατήσει νέες διασυνδέσεις και να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστή δημόσια προσωπικότητα όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985.

Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές συνομιλίας και ψυχαγωγίας υψηλής τηλεθέασης.

Ο γιος του, ο Ντόντι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997.

Χάρβεϊ Γουάινστινσκάνδαλοβιασμόςειδήσεις τώραΤζέφρι ΈπσταϊνHarrods