Κόσμος|22.09.2024 21:30

Παγετώνας στην Ανταρκτική που καταρρέει θα μπορούσε να βυθίσει τμήματα της Γης

Newsroom

Ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, γνωστός και ως «παγετώνας της Ημέρας της Κρίσης», θα μπορούσε να βυθίσει τμήματα της Γης κάτω από το νερό, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Ο παγετώνας βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική και έχει το ίδιο μέγεθος με τη Μεγάλη Βρετανία.

Έχει ονομαστεί «Παγετώνας της Ημέρας της Κρίσης» επειδή απειλεί σοβαρά τον πλανήτη αν λιώσει, καθώς μπορεί βυθίσει μεγάλες εκτάσεις γης κάτω από νερό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ο παγετώνας Thwaites, ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα μεταβαλλόμενους παγετώνες στον κόσμο, κατέρρεε εντελώς, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 65 εκατοστά.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ακτές από το Μπαγκλαντές μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού και από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο.

«Ο παγετώνας υποχωρεί εδώ και πάνω από 80 χρόνια, επιταχυνόμενος σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα», δήλωσε ο Δρ Rob Larter, θαλάσσιος γεωφυσικός στο British Antarctic Survey.

«Υπάρχει ομοφωνία ότι η υποχώρηση του παγετώνα Thwaites θα επιταχυνθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο αιώνα» πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ για τη λήψη νέων μετρήσεων του παγετώνα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο παγετώνας Thwaites και μεγάλο μέρος του παγετώνα της Δυτικής Ανταρκτικής θα μπορούσαν να χαθούν μέχρι τον 23ο αιώνα.

Ο Δρ Ted Scambos, επιστημονικός συντονιστής του ITGC στις ΗΠΑ και παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα τελευταία υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν συνεχή απώλεια πάγου που θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του 22ου αιώνα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής τον 23ο αιώνα.

«Η άμεση και διαρκής παρέμβαση για το κλίμα θα έχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά με καθυστέρηση, ιδίως όσον αφορά τη συγκράτηση της παροχής θερμού βαθύ ωκεάνιου νερού που αποτελεί τον κύριο παράγοντα υποχώρησης».

Εάν λιώσει ολόκληρο το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά το απίστευτο ποσό των 3,3 μέτρων.

παγετώναςΑνταρκτικήειδήσεις τώραπαγετώνες