Κόσμος|16.04.2019 14:07

Βραβεία Πούλιτζερ 2019: Νικητές τα τραμπικά σκάνδαλα και οι επιθέσεις

Μαρία Ανδρικάκη

Μεγάλα ΜΜΕ αλλά και μία τοπική, αμερικανική εφημερίδα, που έκανε την έκπληξη ήταν οι φετινοί νικητές στα δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ.

Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και πολύνεκρες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ άλλων, οι New York Times και Wall Street Journal βραβεύτηκαν για έρευνές τους σχετικά με απλήρωτους φόρους του Ντόναλντ Τραμπ και για κάλυψη θεμάτων σχετικών με δωροδοκίες γυναικών με τις οποίες φέρεται να είχε σχέση, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Η Washington Post βραβεύτηκε για εκτενές φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και για βιβλιοκριτική. Βραβεύτηκαν, ακόμα, και οι φωτογράφοι του Reuters για μια σειρά φωτογραφιών τους από τα καραβάνια των μεταναστών στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, όπως και το Associated Press για την κάλυψη του πολέμου στην Υεμένη.

Εντύπωση προκάλεσε η βράβευση μιας τοπικής εφημερίδας, της Capital Gazette στο Μέριλαντ, για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της, μια επίθεση από τις πλέον αιματηρές εναντίον δημοσιογράφων. Όταν οι συνάδελφοί τους δολοφονήθηκαν, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κατάφεραν κι εξέδωσαν το προγραμματισμένο τους φύλλο την επόμενη ημέρα.

Τα βραβεία για τη δημοσιογραφική κάλυψη πολύνεκρων επιθέσεων δεν σταματούν εδώ: βραβεύτηκαν οι εφημερίδες Pittsburgh Post-Gazette και South Florida Sun Sentinel για ρεπορτάζ για επίθεση σε συναγωγή στην Πενσιλβάνια με 11 νεκρούς και για επίθεση σε γυμνάσιο με 17 νεκρούς αντίστοιχα.

Το βραβείο Πούλιτζερ ειδικής μνείας δόθηκε στην τραγουδίστρια Aretha Franklin, που πέθανε τον Αύγουστο, για την ανεξίτηλη συνεισφορά της στον πολιτισμό και την αμερικανική μουσική.

βραβεία Πούλιτζερ 2019