Κόσμος|22.09.2024 20:28

Βρανδεμβούργο: Το SPD του Σολτς ανέτρεψε τα προγνωστικά – Τεράστια άνοδος για την ακροδεξιά

Newsroom

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατάφεραν να αποκρούσουν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Ωστόσο οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι καταβαραθρώνονται καταγράφοντας απώλειες 6,2 και 2,3 μονάδων αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση αποτελέσματος του ARD, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι κυβερνούν το κρατίδιο γύρω από το Βερολίνο από την επανένωση το 1990, συγκεντρώνουν το 31,3% των ψήφων, μπροστά από το AfD που ακολουθεί 29,5%. Ακολουθεί η λίστα Βαγκενχεντ με 12,4%, το CDU με 11,9%, οι Πράσινοι με 4,6%, το Die Linke με 3,5%, και οι Φιλελεύθεροι με 2,7%

Μικρή ανάσα

Η επιτυχία του SPD θα μπορούσε να δώσει στον Σολτς μια μικρή ανάσα από τις κομματικές συζητήσεις σχετικά με την καταλληλότητά του να είναι και πάλι υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.

Ωστόσο, είναι απίθανο να δώσει στον ίδιο ή στο κόμμα του σημαντική ώθηση, δεδομένου ότι ο δημοφιλής, εν ενεργεία πρωθυπουργός του SPD, Ντίτμαρ Βόιντκε, είχε πάρει αποστάσεις από τον Σολτς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είχε επικρίνει τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ικανοποίηση

Στην προεκλογική συγκέντρωση του SPD του Βρανδεμβούργου στο Old Post, ένα εστιατόριο κοντά στο κοινοβούλιο του κρατιδίου στο Πότσνταμ, ακούστηκαν πανηγυρικές κραυγές όταν γνωστοποιήθηκαν τα exit polls. Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στη σκηνή χαρακτήρισε την ανταπόκριση «καθαρτική», έπειτα από εβδομάδες σκληρής προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία φαινόταν ότι το κόμμα θα έχανε για πρώτη φορά από το AfD.

Ο Ντίτμαρ Βόιντκε, πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, ο οποίος είχε ποντάρει το μέλλον του στο αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί αν το SPD του χάσει από το AfD, ανέβηκε στο βήμα γύρω στις 18.15 λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι ήταν ανακουφισμένος, «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική θέση στην οποία βρισκόμασταν».

Από την πλευρά της η AfD μιλά για μια «τεράστια επιτυχία» και ευχαριστεί τους ψηφοφόρους για την στήριξή τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η συμμετοχή στις εκλογές ήταν αυξημένη. Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

ΒραδεμβούργοεκλογέςSPDειδήσεις τώραεκλογές ΓερμανίαΌλαφ Σολτς