Κόσμος|23.09.2024 12:36

Ο Τατάρ παρουσιάζει τρισδιάστατη φόρμουλα για επανέναρξη συνομιλιών για την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιμονή του Ερσίν Τατάρ στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για διάλογο με τους Ελληνοκύπριους δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική θέση, αλλά και μια στρατηγική που θα αναπτύξει και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι παρουσίασαν την τρισδιάστατη φόρμουλα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα συναντήσει στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το αίτημα περιλαμβάνει τρία σκέληαπευθείας πτήσεις, απευθείας διεθνείς επαφές και απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος.

Ο Τατάρ, στη δήλωσή του στη Λευκωσία πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, είπε ότι «δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους μέχρι να αναγνωριστεί η ισότιμη κυριαρχία και το καθεστώς μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα δικαιώματά μας για απευθείας πτήσεις, απευθείας διεθνείς επαφές και απευθείας εμπόριο, τα οποία αποκαλούμε 3-D, στην ΤΔΒΚ. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μεταφέραμε το 3-D αίτημά μας στην Maria Holguin, την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα που υπηρέτησε για 6 μήνες, και τώρα θα συζητήσουμε αυτά τα αιτήματα με τον κ. Γκουτέρες, που θα σημάνει την άρση του άδικου εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους».

Δεν θα γίνει τριπλή συνάντηση

Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχουν σε τριμερή συνάντηση με τους Ελληνοκύπριους, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι θέλουν λύση 2 κρατών στην Κύπρο και ότι μπορούν να συνεργαστούν με τους Ελληνοκύπριους για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού και του νερού.

Ο Τατάρ και ο Έλληνας ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν χωριστά με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πριν το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήρθε στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση 2 ωρών με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Τουφάν Ερχιουρμάν: Η φωνή των Τουρκοκυπρίων πρέπει να ακουστεί

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του λεγόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό να προσφέρουν την ευκαιρία να προωθηθούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται όλο και πιο πολύ στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της ανατολικής Μεσογείου.

«Υπάρχει μια πολύ σοβαρή κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο αξιολογείται και το Κυπριακό», είπε ο Ερχιουρμάν, τονίζοντας τη σημασία των διπλωματικών επαφών σε αυτή τη διαδικασία.

Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή του «τουρκοκυπριακού λαού» αξιολογώντας το κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των περιφερειακών εξελίξεων και των διεθνών σχέσεων. Ο Ερχιουρμάν τόνισε ότι οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εκφραστούν τα συμφέροντα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ σε διεθνείς πλατφόρμες.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε εκεί, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά μας να μιλάμε εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού», σημείωσε. 

ΟΗΕΑντόνιο ΓκουτέρεςΚυπριακόΕρσίν Τατάρειδήσεις τώρα