Κόσμος|23.09.2024 13:54

Lobbying Ερντογάν στις ΗΠΑ: Τι είπε για τουρκοαμερικανικές σχέσεις - Το ραντεβού που επιδιώκει

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε από νωρίς τις διπλωματικές του επαφές στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Από την Κυριακή, ο Ερντογάν έχει ήδη συναντηθεί με ηγέτες των Βαλκανίων, εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και φορείς στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να προωθήσει την ατζέντα της Τουρκίας και να εδραιώσει τον ρόλο του σε διεθνή φόρα, όπως αυτό του ΟΗΕ.

Η στρατηγική του Ερντογάν αποσκοπεί στην ενίσχυση της παρουσίας της Τουρκίας σε πολυμερείς πλατφόρμες και στην προώθηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ κατά τις επαφές του με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης στις ΗΠΑ δήλωσε ικανοποιημένος με την πρόσφατη θετική ατμόσφαιρα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

«Εμείς, όπως όλος ο κόσμος, παρακολουθούμε στενά τις αμερικανικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει πρόεδρος μετά τις εκλογές, η προοπτική μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξει», είπε.

Ζητά ραντεβού με Κάμαλα Χάρις

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ερντογάν, που πήγε στις ΗΠΑ, ζήτησε ραντεβού με την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ενώ η γενική άποψη είναι ότι η Άγκυρα θα χαρεί να δει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Bloomberg ανέφερε ότι ο Ερντογάν ζήτησε ραντεβού και από την αντιπρόεδρο Χάρις. Ο Ερντογάν αναμένει απάντηση στο αίτημά του. Ο Ερντογάν είναι επίσης ανοιχτός στο να συναντηθεί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις, τον Τιμ Γουόλτς, ανέφεραν οι πηγές.

Το γραφείο του Ερντογάν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το Bloomberg, ενώ δεν υπήρξε απάντηση ούτε από τον Λευκό Οίκο.

Σιγή ασυρμάτου από τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Εντυπωσιακή σιωπή επικρατεί, πάντως, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ράντοβαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά την έντονη φημολογία για την επικείμενη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα τουρκικά ΜΜΕ περιορίζονται σε επιφανειακές αναφορές, επικαλούμενα κυρίως πληροφορίες από ελληνικές πηγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν δημοσιοποιείται καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης ή τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Τα ελληνικά μέσα αναλαμβάνουν την κύρια ενημέρωση και του ελληνικού και του... τουρκικού κοινού. 

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει η φωνή των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Σε δηλώσεις του πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σημαντικά μηνύματα για τα θέματα που θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιστήσει την προσοχή στο παλαιστινιακό ζήτημα, τις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ και την ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για μεταρρύθμιση των μηχανισμών παγκόσμιας διακυβέρνησης. Η κρίση στον Λίβανο, οι συνεχείς επαφές με τη Συρία και μια πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν μεταξύ των δηλώσεων του Ερντογάν.

Ενθουσιώδης υποδοχή και ένα πρόσωπο-έκπληξη στην προϋπάντηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, έφτασε στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. Εκδηλώσεις αγάπης και χειροκροτήματα κυριάρχησαν στην υποδοχή, με πολλούς υποστηρικτές να περιμένουν υπομονετικά για να χαιρετήσουν το ζεύγος Ερντογάν.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που τράβηξαν τα βλέμματα, ήταν η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 2 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο ενσταντανέ, που καταγράφηκε από τις κάμερες, έχει ήδη τροφοδοτήσει έντονο σχολιασμό στα τουρκικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα για το μήνυμα που μπορεί να φέρει η δημόσια επανεμφάνιση της Ερκάν δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝέα ΥόρκηΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα