Κόσμος|23.09.2024 17:00

Γερμανία: Η άνοδος του AFD θα φέρει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό; Πόσο πιθανό είναι να συγκυβερνήσουν οι ακροδεξιοί

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως πιθανότατη θεωρεί την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές κρατιδίων, ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τα διεθνή ζητήματα, Νίκος Παναγιώτου.

Όπως λέει στο ethnos.gr, ακόμα και αν το ακροδεξιό κόμμα AFD, το οποίο για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία, έχασε στο «νήμα» στη Σαξονία και ήρθε με πολύ μικρή διαφορά δεύτερο στο Βραδεμδούργο, δεν κερδίσει στις ερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, πιθανότατα θα βρίσκεται ως εταίρος στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αν και το συγκεκριμένο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω της διαφορετικής πολιτικής αφετηρίας των δύο κομμάτων, το AFD να σχηματίσει κυβέρνηση με το νέο αριστερό κίνημα, τη Συμμαχία (BSW) της Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο ήρθε τρίτο στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η Βάγκενκνεχτ, αυτοχαρακτηριζόμενη ως συντηρητική αριστερή, αναπτύσσει λόγο αντιμεταναστευτικό και υπέρ της Ρωσίας και στα θέματα αυτά δεν απέχει πολύ από τη ρητορική του AFD. Όμως, δεν είναι εύκολος ένας «γάμος» μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων, διότι το BSW προέρχεται από την Αριστερά.

«Το γεγονός ότι το AFD πήγε πολύ καλά σε ένα προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Τι θα γίνει σε άλλες περιοχές, όπου σήμερα είναι ήδη ισχυρό; Το AFD εμφανίζει έναν συγκεκαλυμμένο λόγο, ο οποίος δίνει έμφαση στην αντισυστημικότητα και δεν στηρίζεται στις ρατσιστικές προτάσεις των δεκαετιών του ’30 και του ’40, με κάποιες, βέβαια εξαιρέσεις, όπως τον επικεφαλής του στη Θουριγγία, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ρατσιστικές απόψεις. Δίνει απαντήσεις με λόγο περισσότερο πραγματιστικό, ακόμα και με ακροδεξιά και λαϊκίστικη ρητορική, σε ερωτήσεις των Γερμανών πολιτών, όταν τα παραδοσιακά κόμματα αναπτύσσουν περισσότερο θεωρητικό λόγο στις ίδιες ερωτήσεις. Γι’ αυτό και αυξάνει τη δυναμική του. Τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι Γερμανία δεν είναι μόνο το Βερολίνο, όπως δεν είναι οι ΗΠΑ μόνο η Νέα Υόρκη και το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το Λονδίνο. Μόνο τότε θα μπορέσουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παναγιώτου.

Ακόμα και πρώτο το AFD;

Κατά τον καθηγητή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, οι εξελίξεις με βάση τις τελευταίες εκλογές σε κρατίδια οδηγούν ουσιαστικά σε μία κατάσταση, την οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να αποφύγουμε. Το AFD να αποτελεί κόμμα συγκυβέρνησης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μάλιστα, ο κ. Παναγιώτου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το AFD να κόψει ακόμα και πρώτο το «νήμα» στις ερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

«Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα είναι πολύ βάσιμη ως υπόθεση το AFD να αποτελέσει έναν κυβερνητικό εταίρο στην Γερμανία. Ακόμα και αν δεν έρθει πρώτο, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, φαίνεται ότι θα συμμετέχει σε μία συγκυβέρνηση. Η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά και κοινωνικά και αναζητεί τη θέση ης στον κόσμο. Δεν γίνεται τα παραδοσιακά κόμματα να απαντούν συνέχεια γενικόλογα σε αυτά. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι φαινόμενο που βλέπουμε μόνο στην Ευρώπη. Συναντάται και σε παγκόσμια κλίμακα. Να αναφέρω ως παράδειγμα τη Σρι Λάνκα, όπου την Κυριακή εκλέχτηκε πρόεδρος, ένας άνθρωπος που εναντιώνεται στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και εκφράζει περισσότερο εναλλακτικά μηνύματα», λέει ο κ. Παναγιώτου.  

Το SPD δυσκολεύτηκε πολύ ακόμα και στο προπύργιό του  

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, μπορεί να πέτυχε οριακή νίκη στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, ωστόσο, κατά τον κ. Παναγιώτου αυτό δε συνιστά κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, από τη στιγμή που παραδοσιακά η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί προπύργιό του.

«Οι εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου έγιναν με διαφορετικούς όρους σε σύγκριση με αυτές στα άλλα κρατίδια. Η περιοχή αποτελεί το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι γνωστό και ως ‘’κόκκινο κρατίδιο’’. Μάλιστα, αυτή η οριακή νίκη δεν μπορεί να χρεωθεί στον Όλαφ Σολτς αλλά στην τοπική οργάνωση και στον πρωθυπουργού του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος ανήκει στο SPD. Ο τελευταίος φρόντισε να απομονώσει από την προεκλογική εκστρατεία τον Σολτς. Πήρε… πάνω του την προεκλογική καμπάνια και δικαιώθηκε», αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.

Όλαφ ΣολτςAfDΒραδεμβούργοεκλογέςΓερμανίαSPDειδήσεις τώρακυβέρνηση