Κόσμος|23.09.2024 19:28

Δίκη Πελικό: Οι σύζυγοι των βιαστών της Ζιζέλ είναι στη λάθος πλευρά - «Δεν ήξερε πως ήταν ναρκωμένη»

Newsroom

Την ώρα που η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα – σύμβολο της Γαλλίας, αντιμετωπίζει τους 50 βιαστές της ακούγοντας τα όσα φρικτά παραδέχονται στις δίκες ή προσπαθούν να αρνηθούν, οι γυναίκες των κακοποιητών της, δεν είναι στο πλευρό της, - όπως θα αναμένονταν- αλλά αποτελούν έναν επιπλέον εχθρό της.

Σύζυγοι και κόρες των ανδρών που καλούσε στο σπίτι ο σύζυγος της Ζιζέλ, Ντομινίκ Πελικό, οι οποίοι την βίαζαν ενώ ήταν αναίσθητη μην γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο κορμί της, πιστεύουν πως οι άνδρες αυτοί χειραγωγήθηκαν από τον βασικό δράστη. Όσο εξοργιστικό και αν ακούγεται αυτό, δείχνουν μάλιστα έμπρακτα την στήριξή τους.

«Δεν είναι βιαστής»

«Γιατί να μην τον πιστέψετε, γιατί να πιστέψετε όλους τους άλλους και όχι αυτόν; Πιστεύουμε την εκδοχή του, γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι βιαστής, δεν έχουμε καμία αμφιβολία», αναφέρει μια γυναίκα, η Βαλερί, έχοντας στο πλευρό της, την κόρη της, Έρικα. Οι δυο τους κάνουν δηλώσεις στους διαδρόμους του δικαστηρίου της Αβινιόν.

«Το σκεφτόμαστε όλη την ώρα. Είναι δύσκολο, αλλά δεν τον εγκαταλείπουμε, είμαστε πεπεισμένες, είμαστε σίγουρες ότι δεν είναι βιαστής. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ. Δεν υπερασπιζόμαστε τα αδικαιολόγητα», ισχυρίζεται ακόμα.

«Το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να δούμε τον μπαμπά», λέει η 20χρονη κόρη ενός από τους βιαστές. «Κάναμε αμέσως αίτηση για επισκεπτήριο. Στο επισκεπτήριο, τα πρώτα του λόγια ήταν για τη μητέρα μου. Είπε "δεν είναι αλήθεια, δεν είναι έτσι"», συνεχίζει η νεαρή γυναίκα.

«Μας είπε ότι ήξερε αμέσως γιατί τον συνέλαβαν, επειδή είχε δει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αν δεν τα είχε δει, δεν θα ήξερε γιατί τον είχαν συλλάβει», συνεχίζει η Έρικα.

«Ποτέ δεν με πίεσε, πάντα με σεβόταν», επέμεινε  η σύζυγος του κατηγορούμενου. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ζευγάρι ήταν πολύ δεμένο.

«Δεν ήθελε να της το κάνει αυτό» 

Ο βιαστής μάλιστα, που αναφέρεται πως Cyril D φέρεται να έκανε απόπειρα αυτοκτονίας δύο εβδομάδες μετά την σύλληψή του. «Ήταν εξαιτίας των ενοχών του απέναντι στην Ζιζέλ Πελικό», θέλει να πιστεύει η κόρη του. «Η ενοχή του ότι δεν ήξερε, δεν ήθελε να της το κάνει αυτό», υποστηρίζει.

Η Κρεπίν Ντεχέν υπερασπίζεται δύο κατηγορουμένους που ήταν παντρεμένοι πριν από τα γεγονότα και τους οποίους χαρακτηρίζει «άπιστα θύματα».

«Οι σύζυγοι, οι γιοι και οι κόρες δεν ευθύνονται για τίποτα. Υποφέρουν και αυτοί», λέει στο BFMTV.

«Οι σύζυγοι των πελατών μου μου λένε "είναι καλός άνθρωπος, είμαστε μαζί για χρόνια, έχουμε κάνει παιδιά, αλλά υπήρχε αυτό το κάθαρμα ο Πελικό’’», τονίζει.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς ο πατέρας μας έγινε έτσι», τονίζει η Έρικα. «Δεν αρνούμαστε ότι θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν ναρκωμένη», επιμένει.

Ακόμη ένας δικηγόρος που υπερασπίζεται άλλους δύο κατηγορούμενους, μεταφέρει πως παρά τις κατηγορίες, «η σύζυγος ενός από τους πελάτες μου γνώριζε πάντα ότι δεν ήταν βιασμός. Βλέπει πως μπορεί να τον παγίδευσαν».

Πώς το εξηγεί αυτό ψυχίατρος

Για την ψυχίατρο Κριστίν Μπαρουά, η οποία ειδικεύεται στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, οι αντιδράσεις αυτών των γυναικών μπορούν να εξηγηθούν από διάφορους μηχανισμούς. Μηχανισμοί οι οποίοι, κατά την εμπειρία (της), είναι παρόμοιοι με την αντίδραση των μητέρων που γίνονται μάρτυρες αιμομιξίας.

«Υπάρχει άρνηση γιατί πρέπει να είσαι σε θέση να σκεφτούν το αδιανόητο, πρέπει να σκεφτούν τη συναισθηματική εξάρτηση αλλά και την οικονομική εξάρτηση (από τον σύζυγό)», εξηγεί στο γαλλικό δίκτυο, μεταξύ άλλων. 

βιασμόςΓαλλίαδίκηειδήσεις τώρακακοποίηση