Κόσμος|23.09.2024 15:34

Ερντογάν-Σολτς συναντώνται απόψε: Πυρηνικά και Eurofighters στο τραπέζι

Μαρία Ζαχαράκη

Η συνάντηση απόψε του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των τρεχουσών γεωστρατηγικών εξελίξεων και της συνεχούς πίεσης για την ολοκλήρωση αφενός του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, αφετέρου για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με Eurofighters.

Η εκ νέου συνάντηση των δύο ηγετών, μόλις δύο μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καταδεικνύει τις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα, προκειμένου να ‘απελευθερωθεί’ η συνεργασία με τη Γερμανία.

Τουρκικές πιέσεις για Siemens

Ο Ερντογάν και ο Σολτς θα συναντηθούν στο Σπίτι της Τουρκίας απόψε στις 22.00, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την προμήθεια υλικού από την Siemens για τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου. Οι καθυστερήσεις εδώ κι ένα χρόνο στην παραλαβή του εξοπλισμού έχουν προκαλέσει εντάσεις, καθώς η Τουρκία αναζητά λύσεις σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές προμήθειες από Ρωσία και Κίνα, εν μέσω σκέψεων ακόμη και για ενδεχόμενες κυρώσεις από την Τουρκία κατά της Siemens.

Σύμφωνα με τον Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η Τουρκία περιμένει τον εξοπλισμό από τη Γερμανία, που διασφαλίζει τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται στο εργοστάσιο, προκειμένου το έργο να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Θύμα των ρωσικών κυρώσεων η Τουρκία

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό τον Ιούλιο, ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στην εισαγωγή του εν λόγω εξοπλισμού από τη Γερμανία.

Η Siemens προέβη σε δήλωση στην τουρκική DW, λέγοντας ότι οι παραδόσεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν «επειδή δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξαγωγικές και τελωνειακές άδειες».

Στη Γερμανία, οι άδειες εξαγωγής εκδίδονται από το Τμήμα Οικονομικού και Εξαγωγικού Ελέγχου που υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος. Αφού η Ρωσία ξεκίνησε πόλεμο επιτιθέμενη στην Ουκρανία, οι εξαγωγές που συνδέονται με ρωσικά ιδιωτικά και νομικά πρόσωπα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το έργο Άκουγιου δεν αποτελεί μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Eurofighters: Μια συμφωνία σε αναμονή

Ταυτόχρονα, η αγορά 40 Eurofighters αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί, καθώς η επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει την αεροπορία της συναντά την αντίσταση της Γερμανίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σολτς τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και η εισαγωγή εξοπλισμού για πολεμικά πλοία τουρκικής κατασκευής βρίσκονται ακόμη στην ατζέντα.

Η Τουρκία επιθυμεί να προσθέσει 40 ευρωπαϊκά Eurofighters στο απόθεμά της, αλλά ενώ συμφωνούν οι υπόλοιπες 3 χώρες της κοινοπραξίας (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), η συμφωνία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής λόγω του βέτο της Γερμανίας.

ΓερμανίαΌλαφ ΣολτςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα