Κόσμος|24.09.2024 15:12

Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εκτεθειμένα σύνορα στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει σήμερα η τουρκική αντιπολίτευση κατά της τουρκικής κυβέρνησης για αδυναμία να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, μετά το περιστατικό με το ελληνικό σκάφος του λιμενικού που εισήλθε στις ακτές της Τουρκίας.

Ο Ναμίκ Ταν, τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνησης, αναδημοσιεύοντας βίντεο, όπου η ελληνική ακτοφυλακή καταδιώκει τουρκικό σκάφος στις ακτές της Μούγλα. Ο Ταν δεν δίστασε να κατηγορήσει το υπουργείο Εξωτερικών για την αδράνεια του, υπογραμμίζοντας ότι οι επαίσχυντες πολιτικές του ΑΚΡ άφησαν τα τουρκικά σύνορα χωρίς προστασία.

Επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, καταγγέλλει ο Μπαγτζίογλου

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και τομεάρχης Άμυνας χαρακτήρισε τα περιστατικά "ξεκάθαρη επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας", καταγγέλλοντας την έλλειψη σοβαρότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων φορέων.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής δυστυχώς δεν περιορίστηκαν μόνο στα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά έφτασαν σε ένα σοβαρό σημείο, έως τις παραλίες μας. Μάλιστα συνέβη και ένα σκανδαλώδες περιστατικό, όπου ένα ελληνικό σκάφος ήρθε μέχρι την τουρκική παραλία και πήρε μια βάρκα. Αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια ξεκάθαρη επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και σίγουρα δεν γίνεται ανεκτό κάτι τέτοιο. Όμως, αυτό που είναι ακόμη πιο λυπηρό είναι η αδιαφορία που επιδεικνύει το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιοι φορείς απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.

Η ασφάλεια των ακτών και των συνόρων της Τουρκίας απαιτεί πιο πολλή προσοχή και σοβαρότητα από ποτέ. Η παθητική στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά δίνει θάρρος στην ελληνική πλευρά. Το να κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων και των εδαφών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια. Μια τέτοια αδιαφορία (αναλγησία) υπονομεύει την αποτρεπτική ικανότητα της Τουρκίας και αποδυναμώνει την ασφάλεια των συνόρων μας».

Προληπτικά μέτρα κατά των ελληνικών παραβιάσεων ζητά η τουρκική αντιπολίτευση

Η τουρκική αντιπολίτευση προτείνει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, με τον Γιανκί Μπαγτζίογλου να επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο διπλωματικά. Προτείνοντας την αύξηση των δυνάμεων ασφαλείας στις κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, αλλά και άλλα συγκεκριμένα μέτρα, ο αντιπρόεδρος του CHP υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική αντίδραση σε κάθε ελληνική πρόκληση.

«Η στάση που πρέπει να κρατήσει η Τουρκία απέναντι σε αυτά τα απερίσκεπτα βήματα της Ελλάδας είναι σαφής: Οποιαδήποτε παραβίαση πρέπει να απαντηθεί άμεσα και με αποφασιστικότητα. Σε ένα περιστατικό, όπως το να έρχονται ελληνικά σκάφη στα τουρκικά εδάφη και να παίρνουν μια βάρκα, δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίζονται μόνο με τη χρήση διπλωματικών διαύλων, αλλά θα πρέπει επίσης να τηρείται και μια αποτρεπτική στάση στο πεδίο. Σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, η διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων είναι το πιο θεμελιώδες κρατικό καθήκον και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αμέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι γνωστό σε ποια νησιά σταθμεύουν τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος σε μόνιμη ή σε εναλλασσόμενη βάση. Η πληροφορία αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό στοιχείο που διευκολύνει την παρακολούθηση των παραβιάσεων και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπράττει παραβιάσεις με ταχύπλοα σκάφη σε τόσο κοντινή απόσταση από τα θαλάσσια σύνορά μας, είναι απαραίτητο να βρίσκονται συνεχώς σκάφη σε κρίσιμες περιοχές. Όταν απαιτείται, θα πρέπει να μεταφέρονται σκάφη και πλοία από άλλες περιοχές στο Αιγαίο για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, τα 7.204 οχήματα που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Εσωτερικών με μια μεγάλη τελετή θα έπρεπε να περιλαμβάνουν κινητά συστήματα ραντάρ μικρής εμβέλειας, με υψηλή ευαισθησία ανίχνευσης, που θα χρησιμοποιούνταν ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Αυτά τα συστήματα ραντάρ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας και για την ταχεία ανίχνευση των παραβιάσεων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξεταστεί η επανασύσταση των παλαιού τύπου φυλακίων εποπτείας (παρατήρησης) σε στρατηγικές περιοχές όπου οι ακτές βρίσκονται πολύ κοντά η μια στην άλλη και να δημιουργηθεί ένα σύστημα εποπτείας με ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους παραβιάσεων».

Μπαγτζίογλου: Η αποτροπή το κλειδί για τις ελληνικές παραβιάσεις

Βγαίνοντας... βασιλικότερος του βασιλέως, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου τονίζει ότι η διπλωματία δεν αρκεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας απέναντι στις ελληνικές παραβιάσεις. Η αποτροπή, όπως υπογραμμίζει, απαιτεί μια αποφασιστική στάση τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, για να δοθεί τέλος σε τέτοιες ενέργειες.

«Το πιο σημαντικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η διασφάλιση της αποτροπής. Αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο μέσω της διπλωματικής οδού αλλά και με την παρουσία στο πεδίο. Δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση για την αποτροπή τέτοιων παραβιάσεων. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό το αν, σε αυτά τα δύο διαφορετικά περιστατικά, έγινε κάποια παρακολούθηση των ελληνικών σκαφών μέχρι τα χωρικά τους ύδατα και αν έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις μέσω των ασύρματων, για να μην επαναληφθεί αυτή η παραβίαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνονται πιο σαφή και συγκεκριμένα βήματα.

Δεν γίνεται χωρίς να υπάρξει μια πιο αποφασιστική πολιτική στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο, καλούμε την κυβέρνηση να δείξει μια αποτρεπτική στάση και να δώσει το παρόν στο πεδίο. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα όλα τα απαραίτητα βήματα για να μην επαναληφθούν άλλες επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

ειδήσεις τώραΑιγαίοαντιπολίτευσηΤουρκία