Κόσμος|24.09.2024 17:15

Λίβανος: Νεκρό ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ μετά από νέες ισραηλινές επιδρομές

Newsroom

Ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομάζεται Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, σύμφωνα με τις πηγές. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ένα πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Χιλιάδες αφήνουν τα σπίτια τους, άλλοι φοβούνται ακόμα και να φύγουν

Οι εκτεταμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έπληξαν περιοχές στα νότια, στα ανατολικά και, προς το παρόν, στα βόρεια της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα την πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο τουλάχιστον από το 2006 -τελευταία φορά που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έκαναν πόλεμο.

Μάλιστα, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοιμούνται στις παραλίες.

Την ίδια ώρα, ο φόβος για αντίποινα είναι μεγάλος. Η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί, αλλά παραμένει μια ισχυρή δύναμη. Δεν έχει ακόμη αναπτύξει τα πιο εξελιγμένα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας που μπορούν να πλήξουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Η οργάνωση έχει πει ότι οι επιθέσεις της κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Και το Ισραήλ έχει επισημάνει πως αυτή είναι μόνο η αρχή της εκστρατείας του, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο για να απωθήσει τους μαχητές μακριά από τα σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τώρα την πραγματική πιθανότητα να μην μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Πού υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε;»

Σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, οικογένειες μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και κατευθύνθηκαν προς το βορρά με αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες, καθώς ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους που, όπως είπε, συνδέονταν με τη λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι έλαβαν προειδοποιήσεις με τη μορφή γραπτών μηνυμάτων και ηχητικών εγγραφών από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν περιοχές κοντά στις θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

Η Zahra Sawli, φοιτήτρια στη νότια πόλη Nabatieh, δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδροί.

«Ξύπνησα στις 6 το πρωί από τον ήχο των βομβαρδισμών. Μέχρι το μεσημέρι άρχισαν να γίνονται πολύ έντονοι και είδα πολλά χτυπήματα στην περιοχή μου».

Σε αντίθεση με πολλούς, αυτή και όσοι ήταν μαζί της δεν έφυγαν από το σπίτι -δεν τολμούσαν, είπε.

«Πού υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε; Πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στους δρόμους. Πολλοί από τους φίλους μου είναι ακόμα κολλημένοι στην κίνηση, επειδή πολλοί προσπαθούν να φύγουν», είπε.

«Απλά έπρεπε να φύγουμε»

Το BBC μίλησε με μια πενταμελή οικογένεια που είχε φτάσει στη Βηρυτό με μια μόνο μηχανή.

Από ένα χωριό στα νότια, κατευθύνονταν προς την Τρίπολη στα βόρεια. Ήταν εξαντλημένοι.

«Τι θέλετε να πούμε; Απλά έπρεπε να φύγουμε», είπε ο πατέρας.

Ισραήλειδήσεις τώραΛίβανοςεπιδρομέςΧεζμπολάχΒηρυτός