Κόσμος|24.09.2024 18:35

Η Δύση υποβαθμίζει το σχέδιο Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου - «Λίστα ευσεβών πόθων»

Newsroom

Να μετριάσουν τις προσδοκίες του σχεδίου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επιχειρούν Δυτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι, αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Οι ίδιοι ομολογούν ότι, το σχέδιο Ζελένσκι, δε δείχνει να οδηγεί σε σημαντική πρόοδο στη διαμάχη Ουκρανίας – Ρωσίας.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg, στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου δεν υπάρχουν πραγματικές εκπλήξεις ενώ δε διαφαίνεται καμία σημαντική αλλαγή παιχνιδιού. Στο πρακτορείο, άλλος αξιωματούχος περιέγραψε το σχέδιο Ζελένσκι ως  «λίστα ευσεβών πόθων». Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, η κρύα υποδοχή και αξιολόγηση του σχεδίου αντανακλά μια βαθύτερη αίσθηση απαισιοδοξίας μεταξύ των συμμαχικών κρατών με τους συμμάχους να φοβούνται, επίσης, πιθανή αποδυνάμωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία στην περίπτωση που, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι, μεταξύ των συμμάχων, υπάρχει τουλάχιστον ένας που έχει υποστηρίξει ότι ήρθε η ώρα για έναν νέο γύρο προσέγγισης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον, καθώς η Ρωσία προχωρά στην παραγωγή όπλων που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο και πέρα από την Ουκρανία, κάποιες δυτικές χώρες αρχίζουν να ανησυχούν και για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με προσχέδιο τριετούς προϋπολογισμού που είδε το Bloomberg, η Μόσχα προγραμματίζει για το 2025 να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο ιστορικό υψηλό των 13,2 τρισ. ρουβλιών (142 δισ. δολ.). Στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει το σχέδιό του. Σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος θα πρέπει να διευκρινίσει πώς θα είναι αυτή η περίφημη περίοδος ειρήνης, παρότι οι σύμμαχοι θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο Ζελένσκι την προηγούμενη Παρασκευή (20/09) δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στόχος του σχεδίου του είναι να βάλει τη χώρα του σε ισχυρότερη θέση ενόψει μελλοντικών διπλωματικών συνομιλιών με τη Ρωσία. Η ανησυχία του Κιέβου είναι ότι, κατάπαυση του πυρός χωρίς σαφείς εγγυήσεις, θα άφηνε τον Πούτιν, μετά τον επανεξοπλισμό, ελεύθερο να χτυπήσει ξανά.

Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ επιδίωξη του σχεδίου Ζελένσκι

Τη Δευτέρα (23/09) ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου, Άντρι Γιέρμακ, δήλωσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ότι η επιδίωξη του σχεδίου είναι η πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Προέτρεψε, δε, τους εταίρους να αγνοήσουν τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση. 

Το Σαββατοκύριακο, ο Ζελένσκι βρέθηκε στο Σκράντον της πατρίδας του Τζο Μπάιντεν, Πενσιλβάνια, όπου και επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών. Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να κρατήσει στο προσκήνιο τον αγώνα της Ουκρανίας, σκοπεύει τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει και στον Αμερικανό ομόλογό του το «σχέδιο νίκης» του. Ο Ζελένσκι προσπαθεί να μεταφέρει σε ΗΠΑ και συμμάχους το μήνυμα να μην αμφιταλαντεύονται, όπως προέκυψε και από τη συνέντευξή του στο ABC, κατά την οποία ζήτησε από τους συμμάχους αποφασιστική ενίσχυση της Ουκρανίας προκειμένου να επέλθει το γρηγορότερο το τέλος του πολέμου. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι, «νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην ειρήνη απ' όσο νομίζουμε».

Ωστόσο, τους σχετικούς υπολογισμούς, είναι πιθανό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως ο Ζελένσκι θέλει να κερδίσει η Δημοκρατική Καμάλα Χάρις. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι, στο ενδεχόμενο εκλογής του, θα οδηγήσει Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι συζητούν το ενδεχόμενο να έρθουν σε απευθείας επαφή με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση των G-20 στη Βραζιλία, ενώ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να υποχωρήσει. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι δυτικοί ηγέτες δε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν πολύ περισσότερο στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ουκρανίας για ακόμη πιο εξελιγμένα όπλα. Για παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ψαλιδίσουν τις ελπίδες του Κιέβου ότι θα εγκριθεί το αίτημά του χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά σε ρωσικό έδαφος. Από πλευράς του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή προειδοποίησε ότι, η πιθανή απόρριψη του σχεδίου του, θα αφήσει τον κόσμο διχασμένο. Όπως υπογράμμισε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, «οι μεν θα στηρίξουν την Ουκρανία και οι δε θα προσποιούνται ότι Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται».

ΗΠΑΡωσίαΚάμαλα ΧάριςπόλεμοςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτιν