Κόσμος|24.09.2024 17:47

Η Τουρκία ξεσπαθώνει (ξανά) κατά Ισραήλ: Κατηγορίες για γενοκτονία και «ψυχολογία ενοχής»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μία οξεία ανακοίνωση που αποτυπώνει για άλλη μια φορά την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σκληρά στην επικριτική δήλωση του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), στον οποίο επέδωσε έγγραφα και στοιχεία σχετικά με τα φερόμενα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων.

Ολομέτωπη επίθεση στο Ισραήλ

Η απάντηση, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, θέτει το Ισραήλ στο στόχαστρο για γενοκτονία και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που απευθύνθηκαν προς τον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτουν την «ψυχολογία της ενοχής» από πλευράς Ισραήλ.

«Θεωρούμε ότι η δήλωση του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την υποδοχή από τον πρόεδρό μας του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ», ανέφερε η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οδηγούν την περιοχή σε έναν κλοιό φωτιάς.

Στην ίδια δήλωση, η Άγκυρα εκφράζει την απέχθειά της για τις προσπάθειες του Ισραήλ να απαξιώσει τα διεθνή δικαστήρια και επαναλαμβάνει τη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό, διαμηνύοντας ότι τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ δεν θα μείνουν ατιμώρητα:

«Παρατηρούμε επίσης με αηδία τις προσπάθειες του Ισραήλ και των υποστηρικτών του να απαξιώσουν τα διεθνή δικαστήρια. Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, που συνεχίζουν τη γενοκτονία και τις προσπάθειές τους να ρίξουν ολόκληρη την περιοχή στη φωτιά, θα πληρώσουν σίγουρα για τα εγκλήματά τους στα διεθνή δικαστήρια. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του αθώου παλαιστινιακού λαού και όλων των φίλων και αδελφών της στην περιοχή σε αυτή τη διαδικασία».

ΤουρκίαΙσραήλυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώρα