Κόσμος|24.09.2024 21:12

Λίβανος: Απειλές Χεζμπολάχ μετά το θάνατο του ανώτατου διοικητή – Πιέσεις σε Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση

Newsroom

Οι IDF ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι σκότωσαν τον διοικητή της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ αλ Κουμπάισι, ο οποίος ήταν επικεφαλής πυραυλικών συστημάτων, με την οργάνωση να λέει πως «αυτοί που δέχονται επίθεση, δικαιούνται να αντεπιτεθούν».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «στοχευμένη« επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15.

Περισσότεροι από 560 άνθρωποι στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε ολόκληρο το Λίβανο, και ορισμένοι φιλοξενούνται σε προσωρινά κέντρα εκτοπισμού - συμπεριλαμβανομένων σχολείων που έχουν κλείσει εν μέσω της σύγκρουσης.

«Δεν θα σταματήσουν τα πλήγματα στο Λίβανο»

Οι άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με ορισμένους να κατευθύνονται σε καταφύγια βομβαρδιστικών καθώς ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής - με τον πρωθυπουργό τους Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει νωρίτερα ότι τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσουν.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ένας «πόλεμος πλήρους κλίμακας» δεν είναι προς το συμφέρον «κανενός» - πρόσθεσε ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη δυνατή,

Όμως ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Danny Danon, δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε ιδέες για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που προσπαθούν να παρουσιάσουν ιδέες και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters: «Δεν είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή οπουδήποτε ... Προτιμούμε μια διπλωματική λύση».

ΧεζμπολάχΛίβανοςΙσραήλειδήσεις τώρα