Κόσμος|24.09.2024 22:41

Ερντογάν σε Γκουτέρες για Κυπριακό: «Ναι» σε συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για... άλλες λύσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε εκ νέου τις πραγματικότητες στην Κύπρο και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Επιμένει στις θέσεις του για το Κυπριακό ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν έκανε επίσης μία αξιοσημείωτη δήλωση λέγοντας ότι «δυνατότητες λύσης εκτός από το μοντέλο της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως κράτος θα ήταν κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί»

Σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας, «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός από το μοντέλο της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως κράτος θα ήταν το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

Την ίδια ώρα, ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο, Σεφά Καραχασάν, μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ευγνώμων από την έκκληση για αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη διεθνή κοινότητα.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο κ. Ερντογάν για την υποστήριξή του προς τον Τουρκοκυπριακό Λαό και τη δίκαιη υπόθεση μας. Η υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Η έμφαση του Ερντογάν ότι το κεφάλαιο της Ομοσπονδίας έκλεισε στην Κύπρο είναι ιστορικής σημασίας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα άφθαρτο και ακλόνητο τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Δόξα τω Θεώ έχουμε την Τουρκία πλάι μας».

ΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑντόνιο Γκουτέρεςειδήσεις τώραΚυπριακό