Κόσμος|25.09.2024 23:23

Μέση Ανατολή: Αμερικανικός «δάκτυλος» για την αποσυμπίεση της έντασης Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Newsroom

Τις αμερικανικές προτροπές για «πάγωμα» της εισβολής του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο φέρεται να αποδέχεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την ίδια στιγμή που, οι ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού μοιάζουν ένα βήμα πριν τη χερσαία επίθεση στη γειτονκκή χώρα – κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το βράδυ της Τετάρτης (25/09), ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο CNNi, ανέφερε ότι, ο ισραηλινός πρόεδρος είναι ανοιχτός στις προσπάθειες μεσολάβησης των ΗΠΑ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Χεζμπολάχ. Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνησή του να συμμετέχει στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, έδωσε την έγκρισή του με την κατανόηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει την επιστροφή των Ισραηλινών αμάχων στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόσθεσε ότι, η χώρα του, «δε θα ηρεμήσει» αν δε συμβεί αυτό. Σε δηλώσεις του και ο ίδιος ο Νετανιάχου σημείωσε ότι, «δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομερώς όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους». Από πλευράς Λευκού Οίκου, πάντως, ο ανώτερος σύμβουλος Άμος Χόχστεϊν, διευκρίνισε ότι, οι ΗΠΑ, δεν είναι σε απευθείας συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ.


Νωρίτερα την ίδια μέρα αποκαλύφθηκε από το CNNi ότι, οι ΗΠΑ, βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας ενός επείγοντος σχεδίου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ισραήλ – Χεζμπολάχ καθώς οι προοπτικές μίας διευρυνόμενης σύγκρουσης ανησυχούν ιδιαίτερα τους αξιωματούχους που παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ανέφεραν στο μέσο τρεις διαφορετικές πηγές, είναι σε συνεργασία με αξιωματούχους από τη Γαλλία και άλλα κράτη επιδιώκοντας την κατάληξη σε μία διπλωματική συμφωνία η οποία και θα σταματούσε μάχες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ. Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός με συνομιλίες και για την ομηρεία στη Γάζα συνεχίζονται παράλληλα.

Ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ δήλωσε ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα προτεινόμενα σχέδια, ωστόσο κατά τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι παρευρισκόμενοι διπλωμάτες συζητούσαν το θέμα εντατικά. Ο βαθμός στον οποίο έχουν προχωρήσει αυτές οι συζητήσεις σχετικά με την επίτευξη μίας συμφωνίας, δεν είναι για την ώρα σαφής. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποτελέσει το επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο είχε προγραμματιστεί, μετά από γαλλικό αίτημα, για αργότερα την Τετάρτη.

Μπάιντεν: «Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά όχι αναπόφευκτος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά θεωρώ πως υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «The View» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Πόλεμος στο ΙσραήλΛευκός ΟίκοςΜέση ΑνατολήΛίβανοςΙσραήλειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΗΠΑΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςΧεζμπολάχ