Κόσμος|26.09.2024 09:13

Λίβανος: Ισραήλ – Χεζμπολάχ, κοντά σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός

Newsroom

Καρπούς φαίνεται πως απέδωσαν οι παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις για κατάπαυση του προσωρινή κατάπαυση πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, με φόντο και τη σχετική πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα δύο μέρη είναι κοντά σε προσωρινή κατάπαυση πυρός για 21 ημέρες, και ενώ είχαν προηγηθεί μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο στελέχη της Χεζμπολάχ.

Τι δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σε αυτό το πλαίσιο δήλωσαν ότι αναμένουν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ θα εφαρμοστεί «τις επόμενες ώρες» κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια τηλεφωνική ενημέρωση της τελευταίας στιγμής αργά το βράδυ, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εξαντλητική διπλωματία στο παρασκήνιο οδήγησε κοντά σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με το skynews.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής (οριοθετική γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν)».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν προς την κατεύθυνση μιας πιθανής επίλυσης της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την επίθεση και για να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της μπλε γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στο Λίβανο όσο και στο Ισραήλ», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Σημείωσε δε πως η πρόταση κατάπαυσης του πυρός αφορούσε μόνο τα βόρεια σύνορα και δεν επεκτεινόταν στη Γάζα, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αλλά ότι μια παύση των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα δημιουργούσε το «περιθώριο» για πρόοδο στη Γάζα.

«Αγοράζει λίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια ρύθμιση στη Γάζα κατά το πρότυπο της συμφωνίας για τους ομήρους που συζητούσαμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συνέχισε: «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, ότι η στιγμή που αισθανόμαστε είναι τώρα για να επιτύχουμε αυτή τη διπλωματική λύση- να φτάσουμε εκεί».

Οι πληροφορίες περί συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης έρχονται στον απόηχο των αναφορών πως οι IDF ετοιμάζονταν για χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Μεσολάβησε όμως η γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ακολούθησε σειρά πληγμάτων στη Χεζμπολά την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

ΙσραήλΛίβανοςκατάπαυση πυρόςΧεζμπολάχειδήσεις τώρα