Κόσμος|26.09.2024 11:40

Σάλος: Γυναίκα που ήθελε να αυτοκτονήσει με την κάψουλα Sarco λέει πως η εταιρεία της έφαγε τα χρήματα

Newsroom

Μια Αμερικανίδα που επρόκειτο να είναι το πρώτο άτομο που θα χρησιμοποιούσε την αμφιλεγόμενη νέα «κάψουλα αυτοκτονίας» Sarco στην Ελβετία κατηγόρησε την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την μέθοδο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας πως την εκμεταλλεύτηκε για λόγους δημοσιότητας και προσπάθησε να της πάρει όλα της τα χρήματα.

Η 55χρονη, με το ψευδώνυμο Τζέσικα Κάμπελ, εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την κάψουλα -της ελβετικής θυγατρικής της Exit International, της Last Resort- σε επιστολή που έγραψε πριν από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία της με άλλη εταιρεία τον Ιούλιο, ανέφερε το ελβετικό μέσο Neue Zurcher Zeitung.

Τι κατήγγειλε η γυναίκα 

Οι ισχυρισμοί της ήρθαν στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων από την ελβετική αστυνομία την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό ότι η κάψουλα Sarco χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, σε μια 64χρονη Αμερικανίδα.

Μήνες νωρίτερα, η Κάμπελ που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο είχε αποκαλύψει ότι υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη που θα χρησιμοποιούσε την αμφιλεγόμενη, φουτουριστικής κάψουλα, αλλά ισχυρίστηκε ότι την εκμεταλλεύτηκε το Last Resort και δύο στελέχη του.

«Αν ήξερα ότι ήταν βαθιά άκαρδοι άνθρωποι αυτοί που κρατούσαν τη μοίρα μου στα χέρια τους και καθοδηγούνταν για να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και να κάνουν μάρκετινγκ, δεν θα υπέβαλα ποτέ τον εαυτό μου σε αυτή τη δοκιμασία», έγραψε η Κάμπελ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η γυναίκα, η οποία έπασχε από νεφρική νόσο και μια σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος που ονομάζεται πολυνευροπάθεια, δήλωσε ότι χάλασε τις οικονομίες της, ύψους 40.000 δολαρίων για να ταξιδέψει στο Ζέρματ τον Μάιο για να βάλει τέλος στη ζωή της με τη βοήθεια της εταιρείας αυτής.

Μόλις έφτασε, ισχυρίστηκε, πως την κατέκλυσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υποχρεώθηκε να δώσει συνεντεύξεις ως διαφήμιση της αυτοκτονίας της.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως δύο στελέχη της εταιρείας την πίεζαν να πληρώνει προσωπικά του έξοδα όπως τρόφιμα, λογαριασμούς σε εστιατόρια.

Όπως ισχυρίστηκε, της είπαν: «Θα πεθάνεις σύντομα ούτως ή άλλως, οπότε δεν χρειάζεσαι πια τα χρήματά σου».

Αυτοκτόνησε με τη βοήθεια άλλης οργάνωσης 

Όταν τελικά αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία να χρησιμοποιήσει την κάψουλα Sarco, ισχυρίστηκε πως την παράτησαν χωρίς χρήματα.

«Θυσίασα τα πάντα, εξάντλησα όλους τους πόρους και διέκοψα όλους τους δεσμούς, πιστεύοντας ότι η Sarco θα μου προσέφερε ένα ειρηνικό τέλος».

Η ίδια δήλωσε πως ποτέ δεν αμφέβαλε για τη λειτουργικότητα της συσκευής, αλλά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από μια άλλη οργάνωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με έδρα την Ελβετία για να βάλει τέλος στη ζωή της.

Πέθανε στα τέλη Ιουλίου.

Η Last Resort απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κάμπελ όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν από αρκετούς μήνες, λέγοντας ότι είναι ψέματα ότι η οργάνωση εκμεταλλευόταν όσους επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της.

Ο συμπρόεδρος της Last Resort, ήταν μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία της άλλης Αμερικανίδας. Ήταν ο μόνος άνθρωπος ήταν παρών όταν η γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της, δήλωσε η εταιρεία. Ένας Ολλανδός δημοσιογράφος και δύο Ελβετοί πολίτες τέθηκαν επίσης υπό κράτηση, αλλά δεν κατονομάστηκαν δημόσια, σύμφωνα με τις τοπικές εισαγγελικές αρχές.

Ελβετίααυτοκτονίαειδήσεις τώρα