Κόσμος|26.09.2024 12:52

Νετανιάχου: Δεν απάντησε στην πρόταση για κατάπαυση πυρός με Χεζμπολάχ και έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι μάχες

Newsroom

Απορρίπτει, όπως φαίνεται, την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς, όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο, έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόταση που του έγινε για εκεχειρία.

«Οι ειδήσεις για την κατάπαυση του πυρός δεν είναι αληθινές. Πρόκειται για αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση για την υποτιθέμενη οδηγία να μετριαστούν οι μάχες στο βορρά είναι ψέματα: Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά»

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, τονίζει πως «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά». Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», προσθέτει σε ανακοίνωσή του στο X.

Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών - Προετοιμάζεται το έδαφος για χερσαία εισβολή

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε στα στρατεύματα στο βορρά ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο είχαν ως στόχο «να προετοιμάσουν το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας». 

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 75 στόχους στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτήρες και υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι συνεχίζει να πλήττει τις υποδομές της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως τόσο ο νότιος Λίβανος όσο και η κοιλάδα Μπεκάα είναι προπύργια της οργάνωσης, και έχουν γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

 «Όχι» σε κατάπαυση του πυρός από κυβερνητικά στελέχη 

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ είναι από τους πρώτους που αντέδρασαν σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός, λέγοντας: «Δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στον εχθρό (τη Χεζμπολάχ) να ανακάμψει από τα βαριά πλήγματα που δέχθηκε και να αναδιοργανωθεί για τη συνέχιση του πολέμου μετά από 21 ημέρες».

Το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ  δήλωσε ότι θα συγκαλέσει «επείγουσα συνεδρίαση» σήμερα, που είναι μια έμμεση απειλή για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου.

Και ο υπουργός Ορίτ Στροκ προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ηθική εντολή για κατάπαυση του πυρός. Όχι για 21 ημέρες, ούτε για 21 ώρες». 

Ακόμη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ενώ μια συντομότερη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να έχει νόημα αλλά «δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας».

Και ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, από το κόμμα του Νετανιάχου, δήλωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είναι ένα «σοβαρό λάθος».

Στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου 

Στο κλίμα αυτό, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες για μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ αποτελούν βασικό κίνητρο για το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νετανιάχου δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μια εκεχειρία 21 ημερών. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κύριος λόγος για το ταξίδι του Νετανιάχου είναι οι διπλωματικές συνομιλίες και το μήνυμα στις χθεσινές ενημερώσεις του Ισραήλ ήταν ότι «το Ισραήλ ευνοεί μια διπλωματική λύση».

ΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανος