Κόσμος|27.09.2024 04:00

Χιμπατζής άρπαξε και σκότωσε μωρό στη Γουινέα

Newsroom

Εξαγριωμένο πλήθος λεηλάτησε κέντρο έρευνας για χιμπατζήδες στη Γουινέα, μετά την καταγγελία ότι ένας από τους χιμπατζήδες έκλεψε και σκότωσε βρέφος.

Η μητέρα του μωρού, που κατοικεί σε κοινότητα, που γειτονεύει με το κέντρο έρευνας, δήλωσε ότι δούλευε στα χωράφια, όταν ένας χιμπατζής εμφανίστηκε, τη χτύπησε και πήρε το 8 μηνών μωρό της στο δάσος. Το ακρωτηριασμένο σώμα του μωρού βρέθηκε αργότερα σε απόσταση 3 χιλιόμετρων από το καταφύγιο Nimba Mountains.

Έχουν καταγραφεί 6 επιθέσεις σε ανθρώπους 

Το πλήθος έβαλε φωτιά σε περίπου 200 έγγραφα και σε εξοπλισμό, όπως drones. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 6 επιθέσεις από χιμπατζήδες σε ανθρώπους. Ο οικολόγος Alidjiou Sylla δήλωσε ότι η μειωμένη προσφορά τροφής στο καταφύγιο ωθεί τα ζώα να εγκαταλείπουν συχνότερα την προστατευόμενη περιοχή, αυξάνοντας την πιθανότητα να επιτεθούν σε ανθρώπους ή οικόσιτα ζώα.

Στα δάση της Γουινέας, της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Δυτικής Αφρικής ενδημεί ο μεγαλύτερος αριθμός δυτικών χιμπατζήδων. Ο πληθυσμός του, επαπειλούμενου είδους, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 80% το 1990-2014.

Στο δάσος Bossou στη Γουινέα απομένουν μόλις 7 χιμπατζήδες.  Οι χιμπατζήδες χαίρουν σεβασμού στην περιοχή με τις κοινότητες να τους προσφέρουν τροφή, ως δώρο, γεγονός που προσελκύει ορισμένους στις κοινότητες. 

δάσοςχιμπατζήδεςκαταφύγιοειδήσεις τώρα