Κόσμος|26.09.2024 19:26

Τουρκία: Επιβεβαιώνει τη σημασία της θάλασσας και απορρίπτει τις πιέσεις για S-400 και F-35

Μαρία Ζαχαράκη

Καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να επιδείξει τη ναυτική της δύναμη στην περιοχή, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, θυμήθηκε πάλι φέτος την 486η επέτειο της Ναυμαχίας της Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τουρκικού ναυτικού ως πυλώνα της εθνικής στρατηγικής.

«Η ισχύς του τουρκικού ναυτικού είναι αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε, ενώ απέτισε φόρο τιμής στον καπετάνιο/ναύαρχο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.

Στο πλαίσιο των αυριανών εορτασμών 27 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί διάπλους του Βοσπόρου με τη συμμετοχή 16 πλοίων και επισκέψεις σε 13 λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, προσδίδοντας έναν έντονο συμβολισμό για την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

S-400 και F-35: Η Τουρκία απορρίπτει τις φήμες

Αναφορικά με τις πρόσφατες φήμες που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό Τύπο για τους S-400 και τα F-35, πηγές του Τ/ΥΠΑΜ διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών».

«Είναι απαραίτητο να μην δίνουμε αξία σε δημοσιεύματα τρίτων χωρών με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων για το θέμα αυτό και να το προσεγγίζουμε με επιφυλακτικότητα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών όσον αφορά τους S-400 και τα F-35».

Η Άγκυρα τουναντίον καλεί τις ΗΠΑ να αποφεύγουν κυρώσεις, προβάλλοντας την επιθυμία της για συνεργασία με γνώμονα το πνεύμα της συμμαχίας.

«Εμείς πάντοτε δηλώνουμε ότι δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον και ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας. Προσδοκία μας είναι οι σύμμαχοί μας να λάβουν αποφάσεις προσήκουσες στο πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, συγκεκαλλυμένοι και φανεροί».

ΤουρκίαΠολεμικό ΝαυτικόΆγκυραειδήσεις τώρα