Κόσμος|26.09.2024 16:08

Βραβείο Ζαχάρωφ 2024: Ο Elon Musk ανάμεσα στις υποψηφιότητες - Ποιοι άλλοι το διεκδικούν

Newsroom

Οι ευρωβουλευτές και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν τους υποψηφίους τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 και τον Οκτώβριο θα γίνει η ψηφοφορία για τις τρεις τελικές υποψηφιότητες.

Οι φετινές υποψηφιότητες παρουσιάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 είναι οι εξής:

  • Η Maria Corina Machado ως ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Edmundo Gonzalez Urrutia, ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους Βενεζουελάνους εντός και εκτός της χώρας που αγωνίζονται για την επανίδρυση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, προτάθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
  • Οι οργανώσεις «Women Wage Peace» και «Women of the sun» και οι συνιδρυτές τους Yael Admi και Reem Hajajreh, Ισραήλ/Παλαιστίνη, προτάθηκαν από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες
  • Ο Έλον Μασκ από τις ΗΠΑ προτάθηκε από την ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη»
  • Ο Edmundo Gonzalez Urruti από τη Βενεζουέλα, προτάθηκε από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
  • Οι οργανώσεις «Women Wage Peace» και «Women of the sun», προτάθηκαν από την ομάδα Renew Europe
  • Ο Δρ Gubad Ibadoghlu από το Αζερμπαϊτζάν, προτάθηκε από την ομάδα των Πρασίνων
  • Οι Δημοσιογράφοι στην Παλαιστίνη (Hamza & Wael Al-Dahdouh, Plestia Alaqad, Shireen Abu Akleh και Ain Media προς τιμήν των Yasser Murtaja & Roshdi Sarraj) από την Παλαιστίνη, προτάθηκαν από την ομάδα της Αριστεράς.
  • Ο Έλον Μασκ από τις ΗΠΑ προτάθηκε από την ομάδα «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών»

Τι είναι το βραβείο Ζαχάρωφ

Το Βραβείο Ζαχάρωφ  για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Η απονομή του βραβείου γίνεται κοντά στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κύρωσε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Η ημέρα αυτή τιμάται επίσης ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

βραβείοΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΈλον Μασκειδήσεις τώρα