Κόσμος|26.09.2024 20:31

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στο Λίβανο - Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ με χτύπημα από αέρος

Newsroom

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η διεθνής κοινότητα απέναντι στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης χωρίς επιστροφή που θα φέρει δυνητική χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις, το Ισραήλ δε φαίνεται διατεθειμένο να κάνει πίσω, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σενάριο που διέψευσε και το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Τα νέα δεν αληθεύουν. Πρόκειται για μια αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία δεν έχει καν απαντήσει ο πρωθυπουργός», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρεται, επιπλέον, πως ο Νετανιάχου, «έδωσε εντολές στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ».

Σκότωσαν διοικητή της Χεζμπολάχ με χτύπημα από αέρος

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση του, ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει πως εξουδετέρωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Muhammad Hussein Srour. «Ο Srour προωθούσε και καθοδηγούσε πολυάριθμες αεροπορικές τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο ισραηλινούς πολίτες» αναφέρουν οι IDF στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Ισραήλ ήταν επίσης ο διοικητής στη μονάδα πυραύλων επιφανείας - αέρος, διοικητής στη μονάδα Aziz της δύναμης Radwan και απεσταλμένος της Χεζμπολάχ στην Υεμένη και στην Αεροπορική Διοίκηση του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι».

Προσημείωση χερσαίου πολέμου

Το απόγευμα της Πέμπτης (26/09) ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι, το πρωί της ίδιας μέρας, διεξήγαγε άσκηση προσομοίωσης επιχείρησης ελιγμών στο Λίβανο. Μέσω ανάρτησης στο Telegram, οι δυνάμεις άμυνας της χώρας ανακοίνωσαν ότι η άσκηση διεξήχθη λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τα IDF, τα στρατεύματα εκπαιδεύτηκαν για μάχη σε «πυκνοκατοικημένο, ορεινό έδαφος». Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα για διάφορα σενάρια μάχης «σε εχθρικό έδαφος στο βόρειο μέτωπο».

Ότι διεξάγει αεροπορικά χτυπήματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ενώ πηγή ανέφερε στο Reuters ότι, εκεί, το Ισραήλ «στόχευε τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ». Στα βόρεια του Ισραήλ έχουν πληγεί περιοχές από ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με τους IDF, στην περιοχή εκτοξεύτηκαν περίπου 10 ρουκέτες. Εξ’ αυτών, κάποιες αναχαιτίστηκαν ενώ και η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το BBC, επιβεβαίωσε έπληξε την συγκεκριμένη περιοχή. 

Περιοχές στα βόρεια του Ισραήλ έχουν πληγεί από ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο. Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι IDF λένε ότι περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην περιοχή και κάποιες αναχαιτίστηκαν. Η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι έπληξε την συγκεκριμένη περιοχή, μετέδωσε το BBC.

 Άσκηση προσομοίωσης

Άσκηση προσομοίωσης για επίγεια επίθεση στον Λίβανο πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος φαίνεται πως προετοιμάζεται για σκληρό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, την ώρα που υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστεί τελικά η εκεχειρία, που πρότειναν ΗΠΑ – Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός, η άσκηση έλαβε χώρα αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και προσομοίωσε χερσαίες επιχειρήσεις και μάχες σε «πολύπλοκο και ορεινό έδαφος».

Την ίδια ώρα, εξαπολύθηκε ένα νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων ακριβείας στη Βηρυτό.

Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν έναν διοικητή της οργάνωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού το μεσημέρι της Πέμπτης και ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώνεται από την περιοχή.

Μόνο μέσα στη νύχτα, έπληξαν περίπου 75 στόχους στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτήρες και υποδομές της Χεζμπολάχ.

Διχασμός στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Αντιδράσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι αναφορές περί συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ καθώς και η στάση του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, που όπως καταγγέλλουν, υποχωρεί στο θέμα της Χεζμπολάχ και κρατά σιγή ιχθύος για το τι έπεται. 

Την Τετάρτη διατυπώθηκε η πιο σαφής απειλή για χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε στα στρατεύματα στο βορρά ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο είχαν ως στόχο «να προετοιμάσουν το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας». 

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 75 στόχους στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτήρες και υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι συνεχίζει να πλήττει τις υποδομές και τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως τόσο ο νότιος Λίβανος όσο και η κοιλάδα Μπεκάα είναι προπύργια της οργάνωσης, και έχουν γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

 «Όχι» σε κατάπαυση του πυρός από κυβερνητικά στελέχη 

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ είναι από τους πρώτους που αντέδρασαν σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός, λέγοντας: «Δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στον εχθρό (τη Χεζμπολάχ) να ανακάμψει από τα βαριά πλήγματα που δέχθηκε και να αναδιοργανωθεί για τη συνέχιση του πολέμου μετά από 21 ημέρες».

Το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ  δήλωσε ότι θα συγκαλέσει «επείγουσα συνεδρίαση» σήμερα, που είναι μια έμμεση απειλή για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου.

Και ο υπουργός Ορίτ Στροκ προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ηθική εντολή για κατάπαυση του πυρός. Όχι για 21 ημέρες, ούτε για 21 ώρες». 

Ακόμη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ενώ μια συντομότερη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να έχει νόημα αλλά «δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας».

Και ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, από το κόμμα του Νετανιάχου, δήλωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είναι ένα «σοβαρό λάθος».

Στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου 

Στο κλίμα αυτό, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες για μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ αποτελούν βασικό κίνητρο για το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νετανιάχου δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μια εκεχειρία 21 ημερών. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κύριος λόγος για το ταξίδι του Νετανιάχου είναι οι διπλωματικές συνομιλίες και το μήνυμα στις χθεσινές ενημερώσεις του Ισραήλ ήταν ότι «το Ισραήλ ευνοεί μια διπλωματική λύση».

Ισραήλειδήσεις τώραΜπένιαμιν ΝετανιάχουΠόλεμος στο ΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχΜέση Ανατολή