Κόσμος | 26.09.2024 21:49

Βομβητές: Διεθνές ένταλμα έρευνας για τον Ρίνσον Χοσέ - Θεωρείται ο άνθρωπος «κλειδί» για τις εκρήξεις

Newsroom

Η αστυνομία της Νορβηγίας εξέδωσε διεθνές ένταλμα έρευνας για έναν άντρα με ινδικές ρίζες αλλά νορβηγική υπηκοότητα καθώς θεωρείται ότι ενεπλάκη στην πώληση βομβητών στη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, οι οποίοι εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς

Ο 39χρονος Ρίνσον Χοσέ, ιδρυτής βουλγαρικής εταιρείας που φέρεται να συμμετέχει στην αλυσίδα προμήθειας των βομβητών, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Την Πέμπτη, η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι: «Η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο έλαβε μια δήλωση εξαφάνισης σε σχέση με την υπόθεση των βομβητών. Ανοίχτηκε υπόθεση εξαφάνισης και στείλαμε διεθνές ένταλμα για το άτομο».

Δεν απάντησε σε δημοσιογράφους

Ο Χοσέ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για τους βομβητές και τις εκρήξεις όταν επικοινώνησε μαζί του το Reuters στις 18 Σεπτεμβρίου και έκλεισε το τηλέφωνο όταν τον ρώτησαν για τη βουλγαρική επιχείρηση. Στη συνέχεια δεν απάντησε σε πολλαπλές κλήσεις και μηνύματα.

Η βουλγαρική εταιρεία

Ο εργοδότης του, η DN Media Group, δήλωσε ότι ο Χοσέ, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων της νορβηγικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης, αναχώρησε για ένα συνέδριο στη Βοστώνη στις 17 Σεπτεμβρίου και από την επόμενη ημέρα η εταιρεία δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του.Σύμφωνα με το εταιρικό μητρώο της Βουλγαρίας, ο Χοσέ ίδρυσε το 2022 τη Norta Global Ltd, με έδρα την πρωτεύουσα Σόφια. Οι βουλγαρικές αρχές διερεύνησαν τον ρόλο της εταιρείας στην προμήθεια των βομβητών, αλλά δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κατασκευάστηκαν ή εξήχθησαν από τη Βουλγαρία.

Οι πρωτοφανείς επιθέσεις με βομβητές, για τις οποίες έχει κατηγορηθεί το Ισραήλ, οδήγησαν στο θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισαν έως και 2.800 άλλους.Την επόμενη ημέρα, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν όταν γουόκι-τόκι εξερράγησαν σε σούπερ μάρκετ του Λιβάνου, σε κηδείες και σε δρόμους.

εκρήξειςΛίβανοςΙσραήλ