Κόσμος|27.09.2024 08:48

Στη δίνη του τυφώνα Helene η Φλόριντα: Βγήκε η θάλασσα στη στεριά - Τουλάχιστον 3 νεκροί

Newsroom

Ο τυφώνας Helene, μια καταιγίδα κατηγορίας 4, έφτασε στη βορειοδυτική Φλόριντα το βράδυ της Πέμπτης φέρνοντας επικίνδυνους ανέμους και βροχές σε μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Helene έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC.

Εικόνες αποκάλυψης κατέγραψαν οι κάτοικοι της Φλόριντας με τη θάλασσα να βγαίνει κυριολεκτικά στη στεριά. Δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Στην περιοχή Big Bend νότια του Ταλαχάσι, τα νερά του Κόλπου ξεχύθηκαν πάνω από τα φράγματα και πλημμύρισαν δρόμους. Στην Αγία Πετρούπολη σημειώθηκαν ήδη κύματα ρεκόρ.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και αποδίδονται στον τυφώνα «Helene». Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Γουίλερ της Τζόρτζια, δήλωσε τηλεφωνικά στο CBS News ο ιατροδικαστής της κομητείας, Τεντ Μέρσερ. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 πολιτείες - Χωρίς ρεύμα 1 εκατομμύριο νοικοκυριά

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα και περισσότερα από 50.000 σπίτια στην Τζόρτζια, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης poweroutage.us. Οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Καρολίνας και της Βιρτζίνια κήρυξαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες τους.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις είχε καλέσει τους κατοίκους της βόρειας Φλόριντα να εκκενώσουν έγκαιρα προειδοποιώντας για πλημμύρες, κλείσιμο δρόμων και διακοπές ρεύματος. Αν και η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει μόλις φτάσει στην ξηρά, κινείται γρήγορα και μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Πολλά σχολεία και πανεπιστήμια ακύρωσαν μαθήματα. Τα αεροδρόμια στην Τάμπα, το Ταλαχάσι και το Κλιαργουότερ έκλεισαν την Πέμπτη, ενώ οι ακυρώσεις ήταν εκτεταμένες σε άλλες περιοχές της Φλόριντα και όχι μόνο. Ενώ η Ελένη πιθανότατα θα εξασθενήσει καθώς θα κινείται προς την ενδοχώρα, οι καταστροφικοί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις αναμενόταν να επεκταθούν προς τα νότια Απαλάχια Όρη, όπου ήταν πιθανές οι κατολισθήσεις, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Το κέντρο τυφώνων προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της περιοχής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και πλημμύρες. Το Τενεσί ήταν μεταξύ των πολιτειών που αναμένεται να χτυπηθούν.

Πώς φαίνεται ο τυφώνας «Helene» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

πλημμύρεςειδήσεις τώρακαταιγίδατυφώναςΦλόριντα