Κόσμος|27.09.2024 10:34

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα Boeing 737: Διαπιστώθηκε πως σε πολλά «κολλάνε» τα πεντάλ!

Newsroom

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε «επείγουσες συστάσεις ασφαλείας» για ορισμένα Boeing 737 -συμπεριλαμβανομένης της σειράς 737 MAX- προειδοποιώντας ότι τα πεντάλ πτήσης μπορεί να μπλοκάρουν.

Η ανεξάρτητη ερευνητική υπηρεσία διαπίστωσε πως  τα πεντάλ που χρησιμοποιούν οι πιλότοι για να κατευθύνουν τα αεροσκάφη στους διαδρόμους προσγείωσης και απογειώσεις μπορεί να «κολλήσουν» λόγω διαρροή υγρασίας στο σύστημα πηδαλίου, και αυτό μπορεί να μπλοκάρει τα πεντάλ σε «νεκρά» θέση.

Και για να ξεμπλοκάρει το σύστημα απαιτείται να καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις δύο πιλότοι και αυτό μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια ελέγχου και εκτροχιασμό.

Σειρά ερωτημάτων για την ασφάλεια των αεροσκαφών της Boeing

Η νέα αυτή σύσταση ασφαλείας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερωτημάτων που υπάρχουν για την ποιότητα και την ασφάλεια των αεροσκαφών της Boeing.

Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι κατά της εταιρείας, ιδίως μετά την πτώση ενός πώματος πόρτας από ένα 737 Max της Alaska Airlines λίγο μετά την απογείωσή του στις 5 Ιανουαρίου. Αν και κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά, το περιστατικό προκάλεσε πολυάριθμες ομοσπονδιακές έρευνες, μία από τις οποίες αποκάλυψε ότι το αεροπλάνο είχε φύγει από το εργοστάσιο της Boeing χωρίς τα τέσσερα μπουλόνια που χρειάζονταν για να συγκρατήσουν το πώμα της πόρτας στη θέση του.

Έκτοτε, η Boeing συμφώνησε να δηλώσει ένοχη σε ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες για εξαπάτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της αρχικής έρευνας για το Max. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η εταιρεία θα πρέπει να λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός δικαστικά διορισμένου παρατηρητή, αναφέρει το CNN. 

Boeing 737αεροσκάφοςαεροπλάνοBoeing 737 MaxBoeingειδήσεις τώραΗΠΑ