Κόσμος|27.09.2024 10:24

Νέα Υόρκη: Καταπέλτης το κατηγορητήριο για τον δήμαρχο – Κατηγορίες για δωροληψία από την Τουρκία

Newsroom

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς αναμένεται να παραπεμφθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει πέντε κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων δωροδοκία, απάτη και προσέλκυση παράνομων ξένων δωρεών για προεκλογική εκστρατεία.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη αναφέρει ότι ο Άνταμς ζήτησε και δέχθηκε παράνομα κονδύλια για την προεκλογική εκστρατεία και πάνω από 100.000 δολάρια σε πολυτελή ταξίδια από Τούρκους επιχειρηματίες και έναν αξιωματούχο, μεταδίδει το BBC.

Ο Άνταμς, 64 ετών, είναι πρώην αστυνομικός, ο οποίος εξελέγη για να ηγηθεί της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ πριν από σχεδόν τρία χρόνια με την υπόσχεση ότι θα είναι σκληρός με το έγκλημα. Ο δήμαρχος αρνήθηκε κάθε αδίκημα και απέρριψε τις αυξανόμενες εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Η διαδικασία, κατά την οποία ο δήμαρχος θα ενημερωθεί επίσημα για τις κατηγορίες και θα του ζητηθεί να απολογηθεί, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι τοπική ώρα ενώπιον της δικαστού Katherine Parker. «Ζητώ από τους πολίτες της Νέας Υόρκης να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή μας προτού προβούν σε οποιαδήποτε κρίση», δήλωσε ο Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Ακολουθώ τους κανόνες, ακολουθώ τον ομοσπονδιακό νόμο, δεν κάνω τίποτα που πρόκειται να συμμετάσχει σε παράνομη προεκλογική δραστηριότητα»: Η συνέντευξη Τύπου διακόπτονταν τακτικά από κατοίκους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι αποκαλούσαν τον Άνταμς «ντροπή» για την πόλη και ζητούσαν «δικαιοσύνη». Σε περίπτωση καταδίκης, ο δήμαρχος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 45 ετών.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul - η οποία έχει την εξουσία να απομακρύνει τον δήμαρχο από τη θέση του - δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει τις κατηγορίες. «Θα πάρω τον χρόνο που χρειάζομαι για να εξετάσω αυτό το κατηγορητήριο, να δω τι ενσωματώνεται σε αυτό, αλλά η υπ' αριθμόν ένα ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι οι πολίτες της πόλης και της πολιτείας της Νέας Υόρκης εξυπηρετούνται», δήλωσε.

Ο Άνταμς μπορεί επίσης να εκδιωχθεί από το αξίωμα του δημάρχου από τη λεγόμενη «επιτροπή ανικανότητας», η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μερικούς αξιωματούχους της πόλης που αντιτίθενται σε αυτόν.

Εκτεταμένη διαφθορά

Το 57σέλιδο κατηγορητήριο περιγράφει ένα φερόμενο σύστημα διαφθοράς και δωροδοκίας που καλύπτει μια δεκαετία, ξεκινώντας όταν ήταν πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν. Η διεφθαρμένη δραστηριότητα συνεχίστηκε αφού έγινε δήμαρχος, υποστηρίζεται στα έγγραφα, και περιλάμβανε εξωφρενικά διεθνή ταξίδια.

Σε μια υποτιθέμενη ανταλλαγή μηνυμάτων που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, ένας υπάλληλος του προσωπικού του Άνταμς και ένας διευθυντής αεροπορικής εταιρείας συζητούν για το πού θα έπρεπε να μείνει ο δήμαρχος σε ένα ταξίδι στην Τουρκία. Αφού ο διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας προτείνει το Four Seasons, ο υπάλληλος απαντά «είναι πολύ ακριβό». «Γιατί τον νοιάζει; Δεν πρόκειται να πληρώσει», απαντά ο διευθυντής.

«Σούπερ», λέει ο υπάλληλος του Άνταμς. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο ίδιος υπάλληλος ζήτησε από τον διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας να χρεώσει στον Άνταμς τεχνητή τιμή για το ταξίδι του, για να αποκρύψει την ευνοϊκή μεταχείριση.

«Κάθε του βήμα παρακολουθείται αυτή τη στιγμή», λέει ο υπάλληλος, προτείνοντας να χρεωθεί ο δήμαρχος 1.000 δολάρια για μια πτήση στην Τουρκία. »Ας είναι κάπως αληθινό».

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης Ντέμιαν Γουίλιαμς ισχυρίστηκε ότι ο δήμαρχος ανέπτυξε σχέσεις με ξένους υπηκόους για να λάβει παράνομα κεφάλαια για την προεκλογική του εκστρατεία το 2021. «Το 2023 ο δήμαρχος αναζωπύρωσε αυτές τις διεφθαρμένες σχέσεις, αναζητώντας περισσότερες παράνομες προεκλογικές συνεισφορές από ορισμένες από τις ίδιες ξένες πηγές για να στηρίξει την εκστρατεία επανεκλογής του», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμς.

Το κατηγορητήριο σημειώνει ότι ο Άνταμς χρησιμοποίησε αχυράνθρωπους δωρητές - ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ένα πρόσωπο ή μια οντότητα για να αποφύγει τα όρια χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας - για να λάβει παράνομες δωρεές από ξένες οντότητες.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η προεκλογική του εκστρατεία ζήτησε και έλαβε επίσης κονδύλια της Νέας Υόρκης που υποτίθεται ότι αντιστοιχούν σε συνεισφορές από κατοίκους της πόλης, τα οποία ανήλθαν σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να αποκρύψει τα οφέλη που έλαβε, αποκρύπτοντας τα δώρα από τα ετήσια έντυπα γνωστοποίησης και λέγοντας σε έναν εμπλεκόμενο ότι «πάντα» διέγραφε μηνύματα κειμένου που αφορούσαν παράνομα ταξίδια και δώρα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Αρκετοί Δημοκρατικοί υψηλού προφίλ της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροσώπου Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, έχουν καλέσει τον Άνταμς να παραιτηθεί. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίμ Τζέφρις, απέφυγαν να το κάνουν, λέγοντας ότι ο Άνταμς δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις πολιτικές διαμάχες για τη μετανάστευση και αμφισβήτησε οποιονδήποτε συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) και του Λευκού Οίκου.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χειρίζεται την υπόθεση αυτή ανεξάρτητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Από την ορκωμοσία του την πρώτη ημέρα του 2022, ο Άνταμς και οι συνάδελφοί του έχουν τεθεί υπό αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλεγχο.

Το FBI πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της επικεφαλής χρηματοδότριάς του, της Μπριάνα Σαγκς, και άλλων μελών της εκστρατείας του πέρυσι, στο πλαίσιο έρευνας που πιστεύεται ότι επικεντρώθηκε στο κατά πόσον έλαβε παράνομες προεκλογικές συνεισφορές από την τουρκική κυβέρνηση και άλλες ξένες πηγές. Τις πιο πρόσφατες εβδομάδες, η διοίκηση του Άνταμς ταρακουνήθηκε από την παραίτηση πολλών κορυφαίων συνεργατών, καθώς οι νέες έρευνες έφτασαν σε πυρετώδεις ρυθμούς. Ο αστυνομικός διευθυντής, ο διευθυντής υγείας και ο επικεφαλής σύμβουλος του δημάρχου εγκατέλειψαν τα καθήκοντά τους.

Ο επικεφαλής των σχολείων της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Μπανκς ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του να παραιτηθεί εβδομάδες αφότου ομοσπονδιακοί ερευνητές κατέσχεσαν τα τηλέφωνά του κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι που μοιράζεται με τη σύντροφό του, την αντιδήμαρχο Σίνα Ράιτ, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Εν μέσω της αναταραχής, ο Άνταμς έχει λάβει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε δήμαρχο στην ιστορία της πόλης και ένα πολυπληθές πεδίο Δημοκρατικών διεκδικητών των προκριματικών εκλογών - ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του ατιμασμένου πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο - ετοιμάζεται να αμφισβητήσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Εάν ο Άνταμς παραιτηθεί ή απομακρυνθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το επόμενο έτος, ο Τζουμάν Γουίλιαμς - ο αριστερόστροφος δημόσιος συνήγορος της πόλης - θα τον αντικαταστήσει.

διαφθοράΝέα Υόρκηειδήσεις τώραΤουρκίαδήμαρχος