Κόσμος|29.09.2024 20:43

Ανακαλύφτηκε ένα από τα πιο περίεργα ψάρια! Έχει... πόδια - Πού του χρησιμεύουν

Newsroom

Ένα παράξενο είδος ψαριού που έχει με μικρά ποδαράκια που θυμίζουν αυτά του καβουριού, βρήκαν οι επιστήμονες!

Το θαλάσσιο πλάσμα έχει έξι μικρά ποδαράκια από τροποποιημένα πτερύγια και τα χρησιμοποιεί για να περπατά στον πυθμένα της θάλασσας, ακόμη και για να αναποδογυρίσει κοχύλια, ψάχνοντας τροφή.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι τα πόδια βοηθούσαν αυτό το είδος να αναζητά τροφή με άλλους τρόπους. Τώρα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ δημοσίευσαν δύο μελέτες που αποκαλύπτουν τα γονίδια που δημιουργούν τα πόδια των sea robins, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα άκρα. 

Πώς χρησιμοποιούν τα έξι τους πόδια 

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, η ομάδα αναφέρει πώς τοποθέτησε μεμονωμένα sea robins σε δεξαμενές που περιείχαν νερό και άμμο. Κάτω από την άμμο έθαψαν κάψουλες με μύδια και κάψουλες που περιείχαν θαλασσινό νερό.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα είδος γνωστό ως Prionotus carolinus ανακάλυπτε όλα τα φαγώσιμα αντικείμενα, ενώ δεν έδινε σημασία στις κάψουλες με το θαλάσσιο νερό.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ικανότητα των ψαριών να εντοπίζουν τα μύδια μειωνόταν με το βάθος στο οποίο ήταν θαμμένα τα μαλάκια, αναφέρει η Guardian. 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πόδια ήταν καλυμμένα με μικρά εξογκώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στην ανθρώπινη γλώσσα, και τα εξογκώματα αυτά έφεραν κάτι σαν υποδοχείς γεύσης. Οι ερευνητές θεωρούν πως τα εξογκώματα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τόσο την ευαισθησία στην αφή.

Γιατί τα θεωρούν σημαντικά οι επιστήμονες

Ο Δρ Corey Allard, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Είναι σαν να έχουν χρησιμοποιούν μηχανισμό γεύσης, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο και για πολύ διαφορετικό λόγο».

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης πως τα ψάρια μπορεί να προσφέρουν στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν πώς εμφανίζονται νέα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και πώς διαμορφώνονται νέα χαρακτηριστικά, καθώς και πώς εξελίσσονται οι εγκέφαλοι και πώς προσαρμόζονται σε τέτοιες αλλαγές.

«Αυτά τα τρελά μικρά παράξενα ψάρια έχουν να μας πουν πολλά πράγματα που πιθανώς δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε από έναν πιο συμβατικό ερευνητικό οργανισμό όπως ένα ποντίκι».

θάλασσαέρευναψάριαειδήσεις τώρα