Κόσμος|27.09.2024 15:37

Ερντογάν: Συζητήσαμε με Μητσοτάκη τα γνωστά ζητήματα στο Αιγαίο – Αρχές του 2025 θα τα βάλουμε στο τραπέζι

Μαρία Ζαχαράκη

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν το φάκελο του Αιγαίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή και ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τη χθεσινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις σήμερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικεντρώθηκε στο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς και στα ‘ζητήματα’, όπως ανέφερε, του Αιγαίου.

«Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση.

Διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο για το Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχουν ανατεθεί στο σύμβουλό του επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Τσαγατάι Κιλίτς και την Ελληνίδα ομόλογό του, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση και συζήτηση αρχές του 2025.

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στις αρχές του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, ο πρέσβης μου κ. Τσαγατάι, συνεχίζει εκ μέρους μου τις συνομιλίες του με την ομόλογό του και, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με την ομόλογό του, πιθανότατα θα συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους. Και σε αυτή τη συνάντηση, θα θέσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαΑιγαίοειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν