Κόσμος|27.09.2024 17:14

Η Τουρκία βλέπει ειλικρίνεια από την Αθήνα για τα χωρικά ύδατα -«Σφυροκοπά» η αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Η πολεμική ρητορική κατά της κυβέρνησης για την παρουσία ελληνικών σκαφών στα τουρκικά χωρικά ύδατα στην Αλικαρνασσό και τη Ντάτσα δεν λέει να κοπάσει. Η αντιπολίτευση και τα αντικυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να κατακρίνουν την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγιά, προχώρησε σε νέα δήλωση, ενώ παράλληλα προανήγγειλε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Θα ξανα-συνομιλήσουμε τη Δευτέρα. Μου εξέφρασε τη λύπη του, με διαβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα και ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον των υπευθύνων. Έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία για να μην επαναληφθεί το περιστατικό», δήλωσε ο Γερλίκαγιά.

Τρία μίλια χωρίζουν την ένταση από τη διπλωματία

Αναφερόμενος στις εγγύτητες των δύο ακτών, τόνισε: «Η απόσταση είναι μικρή, μόλις 3 μίλια. Ακόμα κι αν η βάρκα είναι γρήγορη, αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν, κι εμείς δεν τις δεχόμαστε. Έχουμε δηλώσει την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε την επανάληψη του περιστατικού. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας εξέδωσε δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό είναι να υπάρχει ειλικρίνεια ότι δεν θα συμβεί ξανά, κάτι που βλέπουμε».

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επικράτησης κοινής λογικής στη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στα σύνορα, είτε πρόκειται για ψαράδες είτε για αλιευτικά σκάφη.

«Πρέπει να ενεργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύουμε αποφασιστικότητα».

Η εξομάλυνση ρίχνει τους τουρκικούς τόνους

Ο Γερλίκαγιά επεσήμανε ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία, που Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, πρέπει να επικρατήσει η δύναμη της διπλωματίας και της επικοινωνίας.

Κι επίσης υπάρχει μια διπλωματική σχέση που πηγαίνει προς το καλύτερο, με τις επισκέψεις των ηγετών και των αντιπροσωπειών τους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Εδώ πιστεύουμε στη δύναμη της επικοινωνίας. Ωστόσο, κάτι που δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι πολίτες μας, ούτως ή άλλως δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε εμείς. Και πιστεύω ότι με τη δύναμη της διπλωματίας και της επικοινωνίας θα το ξεπεράσουμε αυτό», κατέληξε.

«Η Ελλάδα αποθρασύνεται, η κυβέρνηση απαντά με... διπλωματία»

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για να κατηγορήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αδυναμία στην εξωτερική πολιτική και δη με τη Ελλάδα. Η πρόσφατη ένταση στην Αλικαρνασσό και τη Κνίδο (Ντάτσα), καθώς και η ‘χαλάρωση’ της αντίδρασης απέναντι στην Ελλάδα, έχουν γίνει νέα πεδία αντιπαράθεσης για την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ της, επιδεικνύοντας αδυναμίες και αντιφάσεις στην τρέχουσα πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα έφτασε στις ακτές μας κι εμείς... ‘πιστεύουμε ότι θα το ξεπεράσουμε με διπλωματία...», σχολιάζει σκωπτικά η εφημερίδα Γενί Μεσάζ, η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αποθρασυνθεί ειδικά μετά την έναρξη του διαλόγου.

«Η Ελλάδα παρενοχλεί με όπλα τους ψαράδες μας στο Αιγαίο και παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα... Οι χαμηλών τόνων απαντήσεις της Τουρκίας δεν σταματούν την παρενόχληση», σχολιάζει.

Πού είναι η απάντηση στα 12 μίλια;

Ο τομεάρχης Άμυνας του CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, δεν δίστασε να καταδικάσει τον Ερντογάν για τη «σιωπή» του απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εκφράζοντας την απογοήτευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελλιπή υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία απάντηση στην Ελλάδα, η οποία λέει ότι θα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», σημειώνει.

Η Ελλάδα παραβιάζει κι... «εμείς θεατές»

Η κριτική εστιάζεται στη σταδιακή υποχώρηση -όπως λέει- της Τουρκίας από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις εθνικές αξιώσεις στα θαλάσσια σύνορα, κατηγορώντας τον Ερντογάν για αλλαγή ατζέντας προς εσωτερικά ζητήματα και αγνόηση των στρατηγικών απειλών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά μας, κι εμείς παραμένουμε θεατές», υποστήριξε.

 «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Μπαγτζίογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από την Τουρκία στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν αναγνωρίζουν τη Γαλάζια Πατρίδα. «Την ώρα που σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, η έλλειψη αντίδρασης της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική είναι απαράδεκτη», τονίζει.

«Ο λόγος που μείναμε σιωπηλοί όταν το ελληνικό σκάφος μπήκε στην παραλία μας»

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει ισχυρή θέση στον ΟΑΣΕ και η σύμπλευση με την Ελλάδα, σε κοινό υποψήφιο για την ηγεσία του οργανισμού, φαίνεται να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, Αχμέτ Τεζκάν στο Halk TV.

Το περιστατικό με την ελληνική ακτοφυλακή στην παραλία της Ντάτσα και το ψαροκάϊκο στην Αλικαρνασσό χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» της νέας στάσης της Άγκυρας, η οποία φαίνεται να ακολουθεί μια πολιτική σιωπής για να μην υπονομεύσει τις νέες διπλωματικές της πρωτοβουλίες.

«Το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός είπε στον συνομιλητή του κάτι όπως «μην το ξανακάνεις, μην μας στεναχωρείς». Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος.

Όταν το θέμα αναφέρθηκε στα ΜΜΕ (όχι στα ΜΜΕ του παλατιού, φυσικά), το Υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε σε μια χαμηλών τόνων δήλωση, λέγοντας ότι «δόθηκε η απαραίτητη αντίδραση στο πλαίσιο της διαδικασίας».

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι…

  • Πρώτον: Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη συνάντηση του ΟΗΕ. Συναντήθηκαν στο κτήριο του ΟΗΕ και οι ατζέντες τους ήταν πολύ διαφορετικές.
  • Δεύτερον: Η Εμινέ Ερντογάν παρέθεσε δεξίωση στο Τουρκικό Σπίτι. Στην πρόσκληση παρευρέθηκε και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού. Ίσως έχετε δει πώς οι δύο Πρώτες Κυρίες αγκάλιασαν η μία την άλλη... Ήταν σαν φίλες που αντάμωσαν μετά από 40 χρόνια και είχαν λαχταρίσει η μία την άλλη...», σχολιάζει σκωπτικά ο Αχμέτ Τεζκάν.

Επιτέλους εμφανίστηκε η τουρκική ακτοφυλακή!

Ανεξάρτητα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το Patronlar Dunyas?, έχουν επίσης εντείνει τις επικρίσεις τους. Αναφέρει ότι ενώ ο Έλληνας πρέσβης δεν προσκλήθηκε καν στο υπουργείο Εξωτερικών για διαμαρτυρία, έγινε επιτέλους επιθεώρηση από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος μόλις σήμερα. O διοικητής της ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αχμέτ Κεντίρ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και επιθεώρησε τα μέλη της Διοίκησης της Ομάδας Νοτίου Αιγαίου και έλαβε πληροφορίες για τις ενέργειες των προηγούμενων ημερών.

ειδήσειςΤουρκίαΆγκυραελληνοτουρκικές σχέσειςυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραελληνοτουρκικάυπουργείο Εσωτερικών