Κόσμος|27.09.2024 20:17

Συναγερμός στην Κύπρο: Κινηματογραφική απόδραση ισοβίτη κάτω από τη μύτη των αστυνομικών καθώς… έψηνε στα κάρβουνα

Newsroom

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με την απόδραση του 42χρονου ισοβίτη των Κεντρικών Φυλακών Δώρου Θεοφάνους, από την οικία του στα Χολέτρια της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο, ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, ο πατέρας του ισοβίτη και ένας Σύρος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνέδραμαν στη διαφυγή του.

Λίγες ώρες μετά την κινηματογραφική απόδραση του βαρυποινίτη κατάδικου, οι Αρχές συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες και εξετάσεις στην περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, με τη συνδρομή μελών και εξοπλισμού της Πολιτικής Άμυνας.

Το χρονικό της απόδρασης

Ο Θεοφάνους είχε μεταφερθεί από τις Φυλακές στο σπίτι του, στο χωριό Χολέτρια της Πάφου, στο πλαίσιο άδειας που είχε αιτηθεί. Τον συνόδευαν τρεις αστυνομικοί της επίλεκτης δύναμης της ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης) και τέσσερις δεσμοφύλακες.

Ενώ βρίσκονταν όλοι στο σπίτι του Θεοφάνους και συνέτρωγαν, ο ισοβίτης προσφέρθηκε να φέρει μπύρες από την αποθήκη. Οι αστυνομικοί και οι δεσμοφύλακες συνέχισαν να τρώνε και να πίνουν, όταν διαπίστωσαν πως ο Θεοφάνους δεν επέστρεψε από την αποθήκη. Τον αναζήτησαν και αντιλήφθηκαν πως είχε αποδράσει από παράθυρο. Η προσπάθεια να ακολουθήσουν τα ίχνη του ήταν άκαρπη και μετά από μισή ώρα κάλεσαν ενισχύσεις. Αμέσως άρχισαν έρευνες από πεζοπόρα τμήματα, drones και ελικόπτερο της Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί.

Οι επτά αστυνομικοί και δεσμοφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ συνελήφθη ο πατέρας του δραπέτη και ένας Σύρος για οργάνωση της απόδρασης.

Το λάθος της αστυνομίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφυγή του είχε οργανωθεί πολύ καιρό πριν του παραχωρηθεί άδεια για επίσκεψη του σπιτιού του με συνοδεία. Μάλιστα είχε δώσει και λίστα με 23 ονόματα φίλων και συγγενών που θα συμμετείχαν στο τραπέζι! Παρά το ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα έπρεπε να είναι συνεχώς δεμένος με χειροπέδες, οι φύλακες του δεν του πέρασαν χειροπέδες θεωρώντας πως δεν υπήρχε κίνδυνος να αποδράσει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το σχέδιο απόδρασης προέβλεπε διαφυγή στην κατεχόμενη Κύπρο και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στη Κολομβία, όπου σχεδίαζε να εγκατασταθεί μόνιμα, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο Θεοφάνους, σύμφωνα με την Αστυνομία είναι οπλισμένος και δεν σκοπεύει να παραδοθεί καθώς γνωρίζει πως δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί ποτέ.

Αδίστακτος φονιάς

Ο Θεφάνους τον Δεκέμβριο του 2011 είχε δολοφονήσει με πιστόλι την 24χρονη σύντροφο του Γιούλα Οπόροκ από τη Μολδαβία, ενώ έπνιξε και την τρίχρονη κόρη της Βικτώρα, επειδή είχε δει την δολοφονία της μητέρας της. Πρέπει να σημειωθεί ότι η 24χρονη ήταν έγκυος στον 4ο μήνα και κυοφορούσε το παιδί του φονιά της, ο οποίος εργαζόταν στην Πάφο ως κομμωτής.

δραπέτηςΚύπροςειδήσειςειδήσεις τώρααστυνομίααπόδραση