Κόσμος|28.09.2024 08:14

Σφοδρό σφυροκόπημα στο Λίβανο - «Σκοτώσαμε διοικητές της Χεζμπολάχ» λέει ο ισραηλινός στρατός

Newsroom

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Μετά την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής με στόχο τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ο οποίος παραμένει άγνωστο αν ζει ή πέθανε, έπληξαν το βράδυ και κτίρια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στην πλατφόρμα Telegram.

Κατόπιν προειδοποίησης προς τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον τρία κτίρια που φέρονται ότι έκρυβαν πυραύλους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Reuters.

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar..

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος και επικρατεί ένας θρίλερ με το ποια είναι η τύχη του τελικά.

Το σχόλιο που έκανε ο Νετανιάχου για την Χεζμπολάχ από τη Νέα Υόρκη

Την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ  σχολίασε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

«Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι μοιάζουμε με ιστό αράχνης. Αυτό συνήθιζε να λέει ένας εξ αυτών», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Χασάν Νασράλα χρησιμοποιούσε επανειλημμένως αυτόν τον χαρακτηρισμό για το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως είναι ένα κράτος αδύναμο που θα αφανιστεί.

«Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης», συνέχισε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως «δίνουμε αγώνα επιβίωσης, χωρίς ίχνος υπερβολής».

Μπορέλ: Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε την Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει πως ο Λίβανος βρίσκεται «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου θα αναμετρηθούν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ. Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές και δεν τα κατάφεραν», συμπλήρωσε.

Χεζμπολάχειδήσεις τώραΛίβανοςστρατόςΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχου